Volkswagen hotar: Sälja bensin- och dieselbilar igen

I Norge hotar Volkswagen med att börja sälja bensin- och dieselbilar igen. Anledningen är att biljätten känner sig sviken av den norska staten.
– Om regeringen saknar den politiska viljan kan 2025 blir ett år då flera fossila modeller får sin renässans, säger Ulf Tore Hekneby, vd för Norges största bilimportör.

I Norge pågår en hätsk debatt där bilföretagen känner sig besvikna på regeringen, skriver Carup. De tycker att staten inte gör tillräckligt för att fasa ut förbränningsbilar från nybilsmarknaden. Den norska regeringen föreslog nyligen en sänkning av vägskatten för bensin samtidigt som de lagt fram förslag om andra skattesänkningar, däremot införs inga skattelättnader för elbilar.

Norges största bilimportör Harald A. Møller är återförsäljare av bland annat Volkswagen. Som ett svar på skattesänkningarna hotar de nu med att börja sälja förbränningsbilar från det tyska märket igen, något de slutade med i januari 2024.
– Vi gjorde Volkswagen till ett helelektriskt märke redan 1 januari i år, med tron ​​att regeringen också stod fast vid 2025-målet, säger Ulf Tore Hekneby, vd för Harald A. Møller, i ett pressmeddelande.

En del av 2025-målet är elektrifiering av transporter och minskad användning av fossila bränslen. Nu upplever flera i bilbranschen att regeringen övergett planen.
–Det är få, och ganska enkla, åtgärder som behövs för att komma i mål. Om regeringen saknar den politiska viljan kan vi plötsligt hamna i en situation där 2025 blir ett år då flera fossila modeller får sin renässans. Det ligger baklänges in i framtiden, säger Ulf Tore Hekneby.
LÄS MER: