11 av 11 nya vindkraftverk stoppade i Sverige i år

Flera vindkraftsaktörer riktar kritik mot regeringen. Efter att alla de elva ansökningar om ny vindkraft som gjordes under första halvåret 2024 stoppades, uppmanar de nu att ge vind- och solkraften samma uppmärksamhet som kärnkraften.

De stoppade vindkraftsatsningarna får nu marknadsaktörer att ryta till. Många projekt inte får tillstånd trots att landbaserad vindkraft och solkraft har lägst kostnader och kan byggas ut snabbast, skriver aktörerna. De menar att det ökade elbehovet på kort sikt kan tillgodoses av vindkraften.

“Ändå har det blivit allt svårare att få tillstånd att bygga vindkraft i Sverige. Perioden 2014 till 2023 fick hälften av alla ansökta vindkraftverk tillstånd. Under det första halvåret 2024 har myndigheterna stoppat samtliga elva avgjorda ansökningar. Inte ett enda verk fick tillstånd”, skriver de i en en debattartikel i Ny Teknik.

“Samma fokus som på kärnkraft”

Det finns flera käppar i hjulet. Kommunen, Försvarsmakten och örnar beskrivs som huvudbovarna till de stoppade satsningarna. Kommunerna vill ha betalt för att tillåta vindkraft, något som regeringen lagt fram förslag om. Kommunen som hittills varit den största stoppklossen kan alltså ändra sig om de nu får ersättning.

Försvarsmakten å andra sidan har avslagit flera projekt, ofta i dess slutskede. Efter att mycket tid och pengar lagts ner i satsningarna har myndigheten flera gånger satt stopp i projektens senare skede. Å andra sidan är också miljöbalken ett hinder eftersom det omfattar ett skydd av örn.

“Det är bra att det finns ett starkt skydd för örnarna, men frågan är komplex och det är viktigt att det sker en balanserad riskbedömning med fokus på hur olika intressen ska kunna samverka”, skriver de i artikeln.

Debattörerna hänvisar till Tidöavtalet där det framhävs att alla kraftslag ska ha likvärdiga spelregler, något de anser att regeringen inte lever upp till. Om fokus fortsätter ligga på kärnkraft hotas elektrifieringen och klimatomställningen, skriver de.

Debattartikeln skrevs av Anders Wijkman, tidigare ordförande i Miljömålsberedningen och ordförande för Vindkraftens klimatnytta, Mads Miltersen, vd för En BW Sverige, Maria Röske, vd för Bayware, Peter Zachrisson, vd för SR Energy och Pontus Hallbäck, Sverigechef på Eurowind Energy.
LÄS MER: