KTH:s upptäckt kan förändra kärnkraft

Forskare på KTH är i full gång med att utveckla nästa generation av kärnkraft. Under ledning av en av landets främsta professorer i kärnenergiteknik jobbar de för att ta fram effektivare och säkrare kärnkraft, rapporterar DI.
– Det är en stor ”game changer” med fjärde generationens teknik, säger professor Pär Olsson.

Forskningen leds av Pär Olsson och sker i samarbete med flera svenska företag, bland annat Alleima, Blykalla och Studsvik. Den nya tekniken använder mer avancerade kylmedel, vilket gör reaktorerna effektivare och möjliggör att mer energi utvinns ur bränslet. Samtidigt minskar mängden kärnavfall avsevärt.

Dagens kärnreaktorer använder vatten för kylning, vilket innebär att endast en liten del av energin i uranbränslet kan utnyttjas. Dessutom bildas stora mängder långlivat kärnavfall, framför allt plutonium. Med den nya tekniken kan man använda större delen av energin i bränslet och kraftigt minska mängden farligt avfall. Enligt Pär Olsson skulle det uran vi redan har brutit räcka i hundratusentals år.
– Tanken med de flesta av dem är att man ska kunna återanvända kärnbränslet. Det bränsle vi har grävt upp fram till i dag skulle räcka i många hundratusen år, säger forskaren till DI.

En av de största fördelarna med fjärde generationens kärnkraft är möjligheten att bygga mindre och flexiblare reaktorer, så kallade små modulära reaktorer (SMR). Dessa kan massproduceras och installeras snabbare, vilket gör dem både kostnadseffektiva och anpassningsbara.

Trots den stora potentialen står forskningen inför flera utmaningar. Bland annat behöver de nya materialen, som ska klara de extrema förhållandena i reaktorerna, testas under verkliga förhållanden – något som bromsas av brist på testreaktorer. Forskningsarbetet försvåras på grund av den nedmonterade forskningsinfrastrukturen i västvärlden. I Ryssland finns världens bästa testreaktorn, men ett forskningssamarbete med landet är i dag omöjligt.
LÄS MER: