Över 30 miljarder kronor återstår att betala i uppskjutna skatter från pandemin. Nu är det dags att börja betala av skulden, vilket leder till att ännu fler företag går i konkurs.
– Många företag är illa ute, säger Karl Stjerna, vd på Syna till Di.
Skatteverkets coronastöd, som var avsett för att hjälpa företag att överleva pandemin, bidrar nu till de ökade konkurserna i landet. Totalt valde 63 400 företag att utnyttja möjligheten att skjuta upp sina skatteinbetalningar, vilket innebar att cirka 88 miljarder kronor flyttades framåt. Idag kvarstår dock fortfarande drygt 30 miljarder kronor, som snart ska vara betalda.
– Majoriteten av detta ska vara betalt inom de kommande 18 månaderna, säger Tomas Envall, enhetchef på Skatteverket, till Di.
Enligt kreditupplysningsföretaget Syna hade över en fjärdedel av konkurserna mellan januari och september fått förlängd tid med sina skatteinbetalningar. Det handlar om nästan 2000 av de totalt 7400 bolag som gick i konkurs under denna period.
– Mycket talar för att vi får se en liknande utveckling framöver. Många företag är illa ute även om långt ifrån alla är konkursmässiga, säger Karl Stjerna till Dagens Industri.
Bland de företag som har fått anstånd finns många som har svårt att betala sina räkningar och som därmed har fått betalningsanmärkningar. Byggsektorn utmärker sig i Skatteverkets uppskattningar av den skatteskuld som väntas gå förlorad: upp till 3 miljarder av de totalt cirka 5 miljarder kronor som beviljats anstånd. 32 procent är bedömda som icke kreditvärdiga och dessutom har sex av tio företag minst en betalningsanmärkning.
Staten har hittills förlorat omkring 8,6 miljarder kronor på den förlängda betalningstiden som beviljats sedan pandemin. Enligt Tomas Envall tyder progonsen på att de totala förlusterna kan komma att ligga mellan 16 och 24 miljarder kronor framöver.
LÄS MER:
Matilda Härviden studerar journalistik vid Södertörns Högskola.