Så har elpriserna påverkats av nya systemet

Förra veckan infördes det nya, kritiserade systemet för att beräkna elen. Nu kan vi se hur de första dagarna påverkat våra elpriser – och för många är det nog ett oväntat resultat.

Så kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning gör det möjligt att flytta överbliven el till områden där den behövs mest. Systemet beräknar hur mycket el nätet klarar att överföra, så att tillgänglig el kan skickas både inom landet och över gränser. Kritiker menar att kan leda till att andra länder kan importera billigare svensk el, medan vi riskerar att få högre elräkningar. Svenska Kraftnät menar i sin tur att det kommer leda till mer balanserade priser.

Nu har det gått ett par dagar sedan det nya systemet trädde i kraft. Under de tre första veckorna med den flödesbaserade metoden kommer Svenska Kraftnät uppdatera hur priserna påverkas varje dag. Ännu är det tidigt att dra några slutsatser om metodens effekt, men vi kan se hur de första dagarna sett ut.

Så har priserna sett ut de senaste dygnen

Så här har priserna per kilowatt sett ut över fem dygn. Från vänster: 30 okt, 31 okt, 1 nov, 4 nov, 5 nov. Källa: Svenska Kraftnät.

I stora drag har det nya systemet jämnat ut skillnaderna mellan Sveriges elområden. Det har möjliggjort ett bättre utnyttjande av nätkapaciteten, vilket gynnat särskilt de södra delarna (elområde tre och fyra) där elen ofta är dyrare. Under perioder med hög vindkraftsproduktion och god överföringskapacitet har elpriserna hållits nere genom att större elflöden kunnat överföras från norr till söder.

Första veckan visade på stabilt låga priser, men när vindkraftsproduktionen minskade och kallare väder ökade elförbrukningen, steg priserna igen, särskilt i elområde tre och fyra. Underhållsarbeten på stamnätsstationer har också påverkat kapaciteten i nätet, vilket gjort priserna mer instabila och ökat prisskillnaderna i landet.

När vindkraftsproduktionen minskade och kallare väder ökade elförbrukningen, så steg återigen priserna.

Elpriserna har alltså fluktuerat, främst beroende på variationer i vindkraftsproduktion och nätkapacitet. Under några timmar morgonen 31 oktober kunde över 7 400 megawatt överföras söderut mellan elområde två och tre med hjälp av den nya metoden. Det är den högsta kapaciteten som någonsin släppts ut på marknaden enligt Svenska Kraftnät. Detta hjälpte till att pressa ner priserna i södra Sverige och minska prisskillnaderna mellan områdena.

Dock vände trenden under måndagen när elpriserna steg generellt jämfört med dagarna före helgen. Mindre produktion från vindkraft och kallare väder bidrog till ökad elförbrukning och högre priser.

Men några låga elpriser ser inte ut att hålla i sig. Enligt Nord Pool kommer priset i elområde fyra under tisdagen och onsdagen dra iväg rejält, rapporterar TT. Snittpriset för tisdag ligger på 1,17 och på 1,60 på onsdagen. Dyrt blir det också i elområde tre där snittpriset beräknas ligga på 90 öre. Enligt Bixias elanalytiker Johan Sigvardsson är det högtrycket över europa som påverkar priserna. I bland annat Tyskland är det mycket lite vindar och priset stiger där till åtta kronor per kilowatt. Det påverkar i sin tur priserna här, särskilt i Sydsverige.
LÄS MER: