Larmet: Hög halt av kvicksilver i tonfisk på burk

Nya studier visar att tonfisk på burk i Europa har höga halter av kvicksilver.
– 100% av burkarna testade av Bloom är kontaminerade med kvicksilver, skriver Bloom.

Den genomsnittliga europén äter omkring 25 burkar tonfisk per år. Det har länge sagts vara ett av de mest näringsrika livsmedlen, men nu visar en ny rapport från Bloom och Foodwatch France att alla av de 148 slumpmässigt testade burkar i fem europeiska länder; Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland, innehöll kvicksilver. Ett ämne som även i små mängder är hälsofarligt.

Toleransnivån på kvicksilver i tonfisk är idag 1 mg/kg, vilket är högre jämfört med andra fiskarter på 0,3 mg/kg. Mer än hälften av de testade burkarna (57%) överskred den strängaste kvicksilvergränsen för fisk i Europa på 0,3 mg/kg, och Bloom menar att de europeiska myndigheterna därmed har valt en strategi som strider mot deras ansvar att skydda folkhälsan.
– De utnyttjar kvicksilverkontamineringen av tonfisk för att sätta en gräns som gör det möjligt för 95% av fiskarna att säljas, rapporterar Bloom.

Tonfisk är en av de mest kvicksilverbelastade arterna.

Bloom och Foodwatch France har nu riktat en akut vädjan till regeringar baserat på resultaten. De menar att kvicksilver inte är mindre giftigt när det intas genom tonfisk utan att det är koncentrationen som räknas. De vill därför att gränsen även för tonfisk ska vara 0,3 mg/kg.
– Vi kommer inte att ge upp förrän vi har en mer skyddande europeisk standard, säger Karine Jacquemart, chef för Foodwatch France, till The Sun.

En rapport som Testfakta genomförde 2016 visade ett liknande resultat. Där fick endast 1 av 8 svenska tonfiskburkar grönt ljus. Nu.se har varit i kontakt med dagligvarubolaget Axfood för att se om resultatet från Bloom och Foodwatch France påverkar den svenska marknaden och hur de arbetar med detta.
– Samtliga leverantörer av våra egna produkter kontrollerar regelbundet förekomsten av tungmetall, då det här är en risk som de är medvetna om, skriver Magnus Törnblom, presschef på Axfood, i ett mejl.

När testfakta genomförde ett test 2016 fick endast 1 av 8 svenska tonfiskburkar grönt ljus.

Han menar att dessa kontroller är en del av den kvalitetssäkring som sker på plats i fabrikerna.
– Det här ingår i ett löpande och ständigt pågående arbete, och vi är därmed också i kontakt med våra leverantörer för att säkerställa att inga avvikelser förekommer, skriver han.

Tonfisk är en av de mest kvicksilverbelastade arterna, och Foodwatch France vill nu uppmana länder att aktivera en skyddsklausul för att förhindra fortsatt försäljning av produkter med halter som överstiger 0,3 mg/kg. De vill även förbjuda tonfisk på skolor, ålderdomshem och sjukhus.
– Det vi får på våra tallrikar innebär en enorm risk för folkhälsan som inte tas på allvar, säger Karina Jacquemart till The Sun.
LÄS MER: