12-åring blev blind av skräpmat

En 12-årig pojke i USA har blivit permanent blind på grund av sin ohälsosamma kost. Nu varnar läkare för vad vitaminbrister kan leda till.
– De tror att synförlusten berodde på allvarliga brister av vitamin A, C, D, koppar och zink på grund av pojkens begränsade kost, skriver The Daily Mail.

En pojke i Massachusetts har i flera års tid ätit en kost som enbart har bestått av skräpmat. Det har nu lett till att han blivit permanent blind. Pojken har autism och lider av en extrem fobi för vissa mattexturer, vilket innebär att han levde på en diet av enkla hamburgare, pommes frites, munkar och juicepaket. 
– Läkarna från Boston Children’s Hospital uppger att pojken lider av undvikande/restriktiv ätstörning (AFRID), en ätstörning som påverkar ungefär hälften av autistiska barn i varierande grad, skriver The Daily Mail.

Han började få problem med synen tidigare i år, med “mörker” i synfältet på morgnar och kvällar som sedan förbättrades under dagen. Inom sex veckor kunde han inte längre gå utan stöd från sina föräldrar och stötte ofta in i dörrar och väggar. Det var en natt som han blev inlagd på sjukhuset då han vaknade skrikande och berättade att han inte kunde se.

Pojken levde på en diet av enkla hamburgare, pommes frites, munkar och juicepaket. 

Där upptäckte läkarna att hans kost hade orsakat en allvarlig brist på livsnödvändiga näringsämnen som håller synnerverna friska. Trots tillskott och näringsterapi befarar experter, som skriver i en amerikansk medicinsk tidskrift, att pojkens synförlust är permanent. Han hade drabbats av optisk atrofi, vilket innebär att cellerna i synnerven bryts ner till följd av långvarig skada.

– Denna allvarliga grad av synförlust kan inte vändas när den upptäcks i ett så långt framskridet stadium. Om det upptäcks tidigare sjukdomsförloppet kan en vändning av näringsbrist leda till vissa förbättringar av synen, skrev forskare till The Daily Mail.

På sjukhuset fick pojken tillskott av vitaminerna A, C, D och K samt kalcium, tiamin, koppar och zink. Efter behandlingen normaliserades pojkens näringsnivåer, men synen gick inte att rädda. Autistiska barn håller ofta fast vid rutiner och kan därför föredra vissa specifika livsmedel. AFRID är en relativt ny, men en alltmer vanlig störning, och gör att ungefär 1 av 200 amerikaner begränsar sitt matintag på grund av ångest eller ovilja mot vissa färger, smaker, konsistenser eller lukter.
LÄS: