Ett nytt system för elöverföring och minnen av rekorddyr el gör att många känner en oro för elpriserna nästa år. Med rätt avtal och genom att följa några enkla tips går det att spara tusenlappar på elräkningen 2025.
– Var inte en soffliggare, säger Åsa Hauer, affärsområdeschef på Elskling, till NU.se.
Under våren och sommaren siades det om lugnare tider på elmarknaden 2025. I juli släppte Länsförsäkringar en rapport som spådde att elräkningarna kunde minska med upp till 40% jämfört med elkrisens 2022. Men experter har också varnat för att det nya systemet för elöverföring i norden kan leda till höga och ojämna priser.
Flödesbaserad kapacitetsberäkning infördes i slutet av oktober och är tänkt att öka överföringen av el och jämna ut skillnaderna mellan oss grannländer. Som det sett ut hittills har dock priserna svängt rejält och dessutom slagit väldigt olika beroende på var i landet man bor, vilket vi på NU.se skrivit om tidigare.
Svårberäkneliga priser och oklar väderlek är två saker som sätter svenskarna i en bökig el-situation. Valet av avtal och elföretag kan vara skillnaden på flera tusenlappar på elräkningen. Eller att inte göra något val över huvud taget, vilken är en vanlig miss bland många. Och den blir kostsam.
– Var inte en soffliggare, för då får du automatiskt ett så kallat “anvisat avtal”. Det innebär att du får betala ett högre pris än om du gör ett aktivt val av elavtal, säger Åsa Hauer.
Hon tycker att det är väl värt tiden att faktiskt sätta sig in “sin elsituation”. Med större förståelse för hur mycket du förbrukar och vilken risk du är beredd att ta är det lättare att göra ett genomtänkt val. Om privatekonomin klarar av eventuella toppar, så brukar det rörliga priset vara det mest fördelaktiga.
Finns en rädsla över att vinterns priser ska dra iväg passar bundna avtal bättre. För den som ser fördelar med båda alternativen går det att variera mellan de två.
– Till exempel går det att teckna ett fast elavtal under årets kallare månader, kanske på tre eller sex månader. Sen under sommarhalvåret kan du teckna ett rörligt, när elpriset ofta är lägre, säger hon.
Men det ska även kommas ihåg att det finns fällor, även om man gjort ett val som man är nöjd med, säger hon.
– Tänk på att villkoren kan ändras snabbt. Har du ett rörligt avtal så håll koll på när din rabatt löper ut. Sitter du på bundet avtal kan det gå över i ett tillsvidareavtal när bindningstiden löper ut. Det brukar ofta innebära ett högre pris som du betalar helt i onödan.
Var du bor i Sverige kan komma att spela stor roll för hur saftig elräkningen blir nästa år. För mellan Skåne och Dalarna sträcker sig en yta där det konsumeras mer el än det produceras.
– Om du bor i elområde 3 eller 4 så kommer du att få betala långt mer än i övriga landet.
För många svenskar är elpriset långt ifrån en tillräcklig faktor för att faktiskt tänka sig att flytta till billigare områden. Inte heller för att byta boendeform. Då finns det däremot en hel del tips på hur man skär ner på energiförbrukningen och därmed får en billigare elräkning.
Det spelar stor roll när på dygnet man väljer att utföra sina sysslor, framför allt för husägare. Elen blir nämligen ofta billigare sent på kvällen och nätterna. Det finns säkert många som gärna inte ställer sig och tvättar mitt i natten, men behöver bilen laddas kan det vara en idé. Att sätta igång diskmaskinen sent likaså.
– Moderna disk- och tvättmaskiner kan dessutom tvätta rent på lägre temperaturer och drar mindre energi än sina förlagor.
En annan energibov som många missar är den uppsjö av elektriska apparater som finns i många svenska hem. Trots att de står i viloläge drar de mycket energi. Det gäller även laddare som för stunden inte används.
– Stäng av apparaterna helt och dra ur laddarna ur väggen. Då kan du spara upp till 500 kWh per år.
För de som bor i lägenhet brukar inte räkningarna skifta så mycket i pris från månad till månad. Men om du exempelvis vill spara på vattnet?
– Du kanske kan duscha på gymmet, säger hon skämtsamt.
LÄS MER:
Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.