Tjernobyl, en plats som symboliserar riskerna med kärnkraft, övervägs nu som möjlig plats för framtidens kärnkraft. Området kring den havererade anläggningen diskuteras som en av flera tänkbara platser för små modulära reaktorer.
Tjernobyl i Ukraina är den ökända platsen för en av historiens värsta kärnkraftsolyckor. Nu överväger man att använda platsen för små modulära reaktorer (SMR).
Tjernobyl omfattas av en exkluderingszon, ett avspärrat område som inrättades efter kärnkraftsolyckan 1986 för att skydda människor från den höga strålningsnivån. Zonen sträcker sig cirka 30 kilometer runt det havererade kärnkraftverket.
Nu tittar Ukrainas statliga myndighet för exkluderingszonen, Tjernobyls kärnkraftverksledning och kärnkraftsbolaget Energoatom på möjligheten att etablera kärnkraft i området igen.
– Detta är ett viktigt steg i att återanvända en tidigare katastrofzon för framtida energilösningar, säger en talesperson från Energoatom.
Ukraina satsar på att utveckla sin kärnkraft trots den ryska invasionen där Rysslands militär tog kontroll över landets största kärnkraftverk Zaporizjzja våren 2022. Ukraina planerar att bygga upp till nio stora Westinghouse AP1000-reaktorer över hela landet. Samtidigt utvecklar man ett program för SMR, där man redan tecknat avtal som kan leda till att upp till 20 SMR från kärnkraftjätten Holtec implementeras.
På COP29 i Baku presenterades tre initiativ för att använda SMR-teknik i Ukraina. Däribland en pilotanläggning för ren vätgas och ammoniak, omvandling av kolkraftverk till SMR-anläggningar genom Projekt Phoenix, och en färdplan för att modernisera stålindustrin med hjälp av SMR för att producera ren el, värme och vätgas.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.