För första gången på tre år prioriterar svenskarna lokalproducerade alternativ framför prisvärda val på julbordet, enligt Livsmedelsföretagen. Klassiker som julskinka och julmust står fortfarande starka bland favoriterna på julbordet – samtidigt som vissa traditionella rätter håller på att försvinna.
För första gången på tre år har Svenskproducerad mat blivit viktigare än priset på årets julbord, enligt en undersökning från Livsmedelsföretagen. Tidigare år har ett stort fokus legat på att hålla nere kostnaderna, men nu prioriterar allt fler svenskar lokalproducerade alternativ – en trend som kan tyda på att allt fler känner minskad oro för inflationen.
LÄS MER: Julfavoriterna som fått bäst i test 2024
Undersökningen visar också att svenskarnas julbord förändras. Vissa äldre traditionella rätter är påväg att försvinna, samtidigt som andra gamla klassiker fortfarande är favoriten.
– Vi ser att grisfötter och andra ålderdomliga rätter inte finns kvar på julbordet. Samtidigt är skinkan alltjämt fortfarande etta. Det går ganska långsamt med förändringarna på högtiderna, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen.
Det är för tolfte året i rad som julskinkan placerar sig som favoriträtt på julbordet. 2013 angav 35 procent av de tillfrågade skinkan som sin absoluta favorit, jämfört med bara 20 procent 2024. Samtidigt ökar Janssons frestelse i popularitet och ligger nu bara fyra procentenheter efter skinkan. Bland andra favoriter märks köttbullar och risgrynsgröt, där gröten är den rätt som ökar mest på listan.
När det gäller drycker håller julmusten sin ohotade förstaplats som svenskarnas favoritdryck på julbordet. På andra plats kommer julölen, följt av vatten. Snapsen, som har tappat i popularitet, hamnar på fjärde plats.
Svenskarnas topp-tio favoriter på julbordet
1. Julskinka (20 procent)
2. Janssons frestelse (16 procent)
3. Köttbullar (11 procent)
4. Sill (9 procent)
5. Lax (8 procent)
6. Risgrynsgröt (5 procent)
7. Revbensspjäll (5 procent)
8 Julmust (4 procent)
9. Prinskorv (4 procent)
10. Grönkål (3 procent)
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se