En ny kinesisk metod revolutionerar stålindustrin genom att smälta järn upp till 3 600 gånger snabbare än tidigare. Processen, som tar endast 3-6 sekunder, minskar både energiförbrukning och CO2-utsläpp och kan ge Kina en betydande konkurrensfördel.
Stålindustrin är en av de aktörer i världen som släpper ut mest koldioxid. Det är på grund av den långa processen av att rena järnmalm, som sker i ugnar som når väldigt höga temperaturer. Kina, som producerar mer stål än alla andra länder tillsammans, har nyligen introducerat en banbrytande teknisk prestation inom stålindustrin. Den nya metoden tros kunna revolutionera produktionen genom att både öka produktionshastigheten och minska CO2-utsläppen, rapporterar Piata Auto.
LÄS MER: Sverige bygger världens största gröna stålfabrik
Efter 10 års forskning har kinesiska ingenjörer och kemister lyckats utveckla en metod för att smälta järn på bara 3 till 6 sekunder, istället för de vanliga 5-6 timmarna. Denna process är 3 600 gånger snabbare än klassiska metoder, vilket drastiskt ökar produktiviteten och minskar energiförbrukningen, samtidigt som CO2-utsläppen minskar genom att eliminera behovet av kol i processen.
Den nya tekniken använder järnmalmspulver som sprutas in i en överhettad ugn för att skapa en explosiv kemisk reaktion som smälter järnet snabbt. På så sätt kan Kina kan producera mycket mer stål, i färre fabriker, på kortare tid, och med mindre energi. Denna innovation gör det även möjligt för Kina att använda lägre kvalitet på järnmalm, vilket minskar behovet av att importera högkvalitativ malm från andra länder.
Kina har redan satt de första reaktorerna i serieproduktion, som kan producera över 7 miljoner ton smält järn årligen, vilket är mer än hela Sveriges totala stålproduktion. Om tekniken lanseras på stor skala kommer det att ge Kina en enorm konkurrensfördel både i hastighet, kostnader och energieffektivitet, samt bidra till billigare produktion av allt som kräver stål, som exempelvis vindkraftverk och bilar.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se