När vinterns kyla börjar slå till i Sverige är det många som fryser och har fel kläder på sig. Men det finns sätt att skydda sig.
När man arbetar utomhus, exempelvis när man skottar bort snö från uppfarten eller för de byggarbetare som jobbar långa timmar utomhus, så blir det oftast så att man fryser och svettas om vartannat. Då är tre-lager-principen den bästa metoden för att hålla sig både varm och torr under långa och intensiva dagar utomhus, enligt Blåkläder. Då handlar det om att anpassa klädseln efter väderförhållanden och arbetsuppgifter, så att man effektivt kan reglera kroppstemperaturen.
Det första lagret har som uppgift att transportera bort fukt och överflödig värme från kroppen. Ett underställ i polyester är därmed perfekt för fysiska arbeten där man svettas mycket. Ull är också ett bra alternativ, då keratinet i ullen absorberar både fukt och bakterier, vilket hindrar att plagget börjar lukta och gör att det håller sig fräscht en längre period.
Lager två är det som reglerar kroppstemperaturen. Dess huvudsakliga uppgift är att isolera värme och transportera bort fukt. Ett plagg i syntetmaterial, som exempelvis en fleecejacka eller en fodrar väst, är ett bra val som värmande andra lager. Genom den kan du justera värmen genom att ta av eller på plagget vid förändrade temperaturer eller när arbetsintensiteten varierar.
Lager tre fungerar som ett skydd mot vind, regn och kyla och hjälper kroppen att behålla värmen samtidigt som det släpper ut överskottsvärme och fukt. Ett plaggs andningsförmåga mäts i RET-värde, där ett lägre RET-värde innebär bättre ventilation. Det är mycket av det du bör vara uppmärksam på i affären, så att du på bästa sätt ska hålla dig varm och torr.
LÄS MER:
Matilda Härviden studerar journalistik vid Södertörns Högskola.