Fyra av fem svenskar planerar att äta julskinka i år. Majoriteten av dem tror att över 10 procent av grisarna får vistas utomhus under sommaren. Verkligheten ser dock annorlunda ut.
– Varje år slaktas 2,6 miljoner grisar i Sverige, varav endast cirka 20 000 är KRAV-certifierade, skriver KRAV.
En ny undersökning visar att två av tre svenskar föredrar en julskinka från utegrisar, och ungefär lika många tror att över 10 procent av de svenska grisarna får vistas utomhus. I verkligheten är det mindre än 1 procent av grisarna som får tillbringa sommaren utomhus, beta gräs, böka i jorden och svalka sig i gyttjebad.
Dessa är grisarna som är KRAV-certifierade, och av alla 2,6 miljoner slaktade grisar så är det endast cirka 20 000 av dem som har certifikatet.
– Djurvälfärd är mycket viktigt för KRAV, och jag önskar att fler grisar skulle få tillbringa somrarna utomhus och leva ett naturligt grisliv, säger Emma Rung, vd på KRAV, i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Test av julskinka – bäst i test 2024
En gris som är KRAV-märkt får vistas utomhus året runt. Under somrarna betar de gräs, bökar i marken och svalkar sig i lerbad, medan de under vintern kan gå ut och in i en rastgård som ligger i anslutning till stallet. Resterande grisar hålls inomhus hela livet. Men det är i förändring, och efterfrågan av KRAV-märkt kött ökar.
– Under tredje kvartalet i år ökade försäljningen med 46 procent i volym, säger Emma Rung.
I år är exempelvis första gången som alla stora livsmedelskedjor – Coop, Ica och Axfood – erbjuder julskinka från KRAV-certifierade grisar. En utveckling som går åt rätt håll.
LÄS MER:
Matilda Härviden studerar journalistik vid Södertörns Högskola.