Sagohuset på ön – här bodde Suzanne ensam i åtta år

Huset på den lilla ön ser ut som en trädkoja skapad av smurfar. Här har Suzanne Dege bott ensam i åtta år.
– Det är ett underbart sagohus där jag verkligen har trivts. Alla borde prova att bo så här, säger hon.
Häng med på en rundtur.

San Juan-öarna ligger i Stilla Havet, mellan städerna Seattle och Vancouver på nordamerikanska östkusten. En resa med färja från Seattle tar nästan fyra timmar för alla som vill uppleva orörd natur och njuta av lugnet. 

Hit kom amerikanska Suzanne Dege som turist och blev så hänförd att hon ville stanna när hon upptäckte trädkojorna långt in i en skog. 

– Huset var så speciellt och så otroligt rofyllt att jag köpte ”hobbit-huset” av byggaren och arkitekten, Sunray Kelley. Och jag blev kvar här i åtta år, berättar Suzanne. 

Suzanne Dege tar numera emot gäster som kan övernatta. I bakgrunden tornhuset med sovrum högst upp.

Sunray Kelley har blivit ganska berömd på västkusten för sitt hantverk, och genom åren har han skapat ett 50-tal hus. Det är allt från märkliga små palats till smurf-kojor och hobbithus. Gemensamt för alla byggnader är att det knappt finns en rak vinkel: de flesta former är runda. 

”Jag lyssnar till naturen” har Sunray Kelley förklarat. ”Vår jord är en trädgård som vi ska hantera varsamt”. 

Badrummet med det japanska badkaret nedsänkt i golvet.

Suzanne visar stolt upp det unika hemmet, som består av fyra kojor på en stor terass, upphöjt bland träden. Genom åren har hon adderat några extra bekvämligheter som extra köksutrustning, rinnande vatten till det japanska badkaret och en extra bokhylla i det väldigt speciella vardagsrummet.

– Det här rummet har 12 vinklar så det var svårt att få möbler att passa. Jag har faktiskt köpt en kurvig soffa för den kurviga väggen. Och så behövde jag en platsbyggd bokhylla som går längs med väggarna. 

Entrén till Suzannes skogskoja. Det finns knappt en rät vinkel på byggnaderna, precis som byggaren Sunray Kelley ville ha det.

Och jadå, kökets väggar är också svängda så det var en utmaning att skapa ett modernt kök efter några års boende.

Badrummet är kanske det mest unika av alla rum: ett runt badkar – importerat från Japan – är sänkt i trägolvet och i taket finns ett fönster där solen lyser ner.

– Jag kan sitta i inomhusbadet i timmar och bara titta ut i naturen, säger Suzanne. 

Sunray Kelley – skaparen av trädkojan.

Alla dörrar och fönster är handgjorda av Sunray Kelley: “fönstren är katedralformade som i ett hobbithus och alla besökare älskar det”. 

Dessutom har alla kojor ett runt takfönster för extra ljusinsläpp och för att kunna se stjärnorna under molnfria kvällar. 

Suzanne tar numera gärna emot besökare. Faktum är att hennes skogskoja har blivit en väldigt populär destination för många. Man måste numera boka långt i förväg för att få chansen att sova över. 

Suzannes sovrum i tornhuset – med utsikt över skog och hav.

– Jag ville att fler borde få känna samma harmoni som jag, alla borde prova att bo så här någon gång i sitt liv, säger Suzanne. 

– Nu har jag fem gästböcker fulla med gäster som skrivit positiva omdömen.

Gäster får även sova i Suzannes udda sovrum, som ligger överst i tornhuset. Här kan man spana ut över Stilla Havet och känna stressen försvinna.

“Alla borde prova att bo så här”, säger Suzanne Dege.
Tornhuset med sovrum.
Vill du bo hos Suzanne? Då får du boka långt i förväg.
Färjan som tar gästerna till Suzannes ö.
Sunray Kelley har byggt ett 50-tal hus. Alla är fantasifulla skapelser i hobbit- eller smurfstil

Du kanske också vill läsa:
Ett tiny house byggt av containrar