Högre räntor och en svagare krona får svenska soldyrkare att vänta med en flytt till Spanien.
De svenska bostadsköpen minskade kraftigt under andra kvartalet 2022.
– Så få spekulanter som vi har haft den här sommaren tror jag inte vi har sett på fem, sex år, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.
De kyliga vindar som blåser på bostadsmarknader världen över har inte nått soliga Spanien – åtminstone inte än. I det andra kvartalet fortsatte det att göras historiskt många bostadsaffärer i den svenska semesterfavoriten. Men det är inte svenskar som flyttar in.
Istället är det antalet utländska köp som ökat kraftigt (+11 procent) och når den högsta nivån på tio år.
De svenska köpen uppgick till 1 033 stycken, en minskning med 15,7 procent jämfört med första kvartalet.
Det betyder att Sverige plötsligt halkat ner fyra placeringar på listan över de största utländska köpgrupperna. Det visar statistik från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.
– Det är en tydlig avmattning, så få spekulanter som vi har haft den här sommaren tror jag inte vi har sett på fem, sex år. Högre räntor och en svagare krona påverkar, men även den prisnedgång vi haft i Sverige spelar in eftersom en försäljning är ett av de vanligaste sätten att finansiera utlandsköpet på, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.
Samtidigt understryker han att det inte är samma inbromsning som på bostadsmarknaden hemma i Sverige:
– Köparna har blivit färre, men det är verkligen inget tvärstopp. Att jobba remote och kunna njuta av sol och värme en större del av året lockar fortfarande många svenskar, inte minst barnfamiljer och unga par.
Priserna i Spanien steg med 2,4 procent i andra kvartalet, på årsbasis var uppgången 7,4 procent.
I kända svenskområden var det också uppåt; Alicante (+4,4 %), Málaga (+3,6 %) Teneriffa (+2,5 %), Mallorca (+1,5 %).
– Det finns fortfarande en stark efterfrågan i Spanien, inte minst i storstäderna och i de attraktiva kustområdena. Men den närmaste tiden tror jag alla bedömare är ganska överens om att det försämrade ekonomiska klimatet kommer göra att vi får fallande priser, säger Fredrik Kullman.
För bara ett drygt år sedan var det rekordrusch efter en bostad i Spanien eller Portugal.
Juni 2021 var den bästa månaden i historien med 14 procent fler sålda lägenheter jämfört med det tidigare rekordet, som sattes i juni 2017.
Den starka efterfrågan på bostäder i solen berodde inte bara på restriktionslättnaderna efter pandemin utan även av ändrade levnads- och jobbmönster. Folk hade helt enkelt vant sig vid att slippa gå till ett kontor.
104 000 svenskar har valt att bosätta sig i Spanien. Det är framför allt personer i pensionsåldern som vill njuta av sol och golf när arbetslivet är över.
Mer än hälften av alla svenskar bosätter sig på solkusten och orter som Fuengirola och Torrevieja kallas ofta för ”svenskstäder ”där det finns både svenska skolor och kyrkor.
Svenskarna köper 79 procent begagnade bostäder och 21 procent nybyggda och vill ha en bostad som är 60-80 kvm stor eller en bostad större än 100 kvm.