Paniktipsen: Så kan du spara över 20 000 kronor på el i vinter

En vanlig villa tros få 95 000 kronor i elräkning för vintern. Men det går fortfarande att spara 1000-lappar genom enkla och snabba åtgärder. Vi på Hemnytt har gått igenom paniktipsen som du kan börja med direkt.

Prognoserna visar att en kilowattimme kan kosta över sju kronor i januari ielprisområde 3 och 4. Det innebär att en normalvilla kan få elräkningar på 85 000-95 000 kronor för vintern. Och ännu är inte något stödpaket från staten klart. 

Det innebär att det är viktigare än någonsin att spara på el. Men tiden är knapp och du hinner troligen inte göra några energibesparande ombyggnationer eller installationer av solceller eller effektivare uppvärmning. 

Det finns ändå många saker du kan börja göra redan idag för att minska din elräkning. Den absolut största elförbrukaren är värmen. I regel står den för 80 procent av förbrukningen i en villa. Men visste du att förbrukningen går ner med cirka fem procent för varje grad du sänker temperaturen? Kan du sänka till 18 grader så sparar du många 1000-lappar. Och varma kläder och raggsockar är fortfarande relativt billiga. 

Du kan göra många andra saker som går att börja med direkt. Genom att bli mer energismart sänker du din elräkning med över 20 000 kronor i vinter och bidrar till lägre energiförbrukning och i förlängningen sänkta elpriser.

Spara el – tipsen som sparar över 20 000 kr

Sänk inomhustemperaturen flera grader. 
Ett  riktmärke är att varje grad minskar energianvändningen med 5 procent. Om du kan sänka tre grader kan du spara över 2000 kWh, vilket kan innebära över 10 000 kronor i besparing i vinter! Har du en braskamin och tillgång till billig ved kan du elda för att få billigare värme. Besparing i vinter: över 10 000 kronor

Duscha mer sällan, och kortare tid.
Många har vant sig att duscha både en och två gånger per dag. Men ska vi vara ärlig är det varken det bästa för huden eller håret, och definitivt inte för plånboken. Experterna tror att den dusch på 15 minuter kan kosta 45 kronor i vinter. Om hela familjen drar ner på duschandet till varannan dag och halva tiden kan ni spara över 1000 kronor i månaden i vinter! Besparing i vinter: 4000 kronor

Stäng av golvvärme och handdukstork.
Både golvvärmen och handdukstorken är riktiga energitjuvar som mest är till för din bekvämlighet. Om du använder tofflor och låter handduken lufttorka kan du stänga av dem. Golvvärme och handduktstork kan kosta 65 kronor om dagen i vinter. På en månad är det nästan 2000 kronor. Besparing i vinter: Över 6000 kronor

Använd bara torktumlaren till det mest nödvändiga.
Torktumlaren är faktiskt en av de största energitjuvarna i hemmet. När strömmen är som dyrast i vinter kan det kosta uppemot 30 kronor att köra en tumling. Häng tvätten och låt den torka inomhus eller utomhus i stället. Om du undviker 20 torktumlingar kan du spara 600 kronor per månad i vinter. Besparing i vinter: Över 2000 kronor

Sluta handdiska.
Visste du att det går åt mer energi när du handdiskar än kör diskmaskinen? Ju mer du kan köra i diskmaskinen, desto mer el kan du spara. Dessutom är det ju inte så roligt att handdiska.

Tvätta med full tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt.
Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.

Vädra smart.
Om du måste vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid.

Skippa standby.
Stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.

Släck lampor i rum du inte är i.
Det är onödigt att leva i mörker i vinter, för lågenergilampor drar otroligt lite ström. Men om du är i ett annat rum kan det ändå vara värt att släcka. Men en lampa kostar bara 7 öre i timmen.

Så mycket kan förbrukning av el kosta i januari 2023

15 minuters dusch, 6 kWh: 45 kronor
Tvättmaskin: 2 kWh per tvätt = 15 kr / tvätt
Diskmaskin: 0,75 kWh per disk = 5,50 kr / tvätt
Torktumlare: 4 kWh större torkning = 30 kr per tork
Använda ugnen 1 timme på 200°: 7,50 kr.
Spisplatta, 1 timme: 10 kr.
Handdukstork 2 kWh per dag = 15 kr om dagen
Elektrisk golvvärme, 10 m2: 51 kr per dag.
Stationär dator: 3,75 kr per timme, standby: 7 öre per timme.
Bärbar dator: 35 öre i timmen, 3 öre i timmen standby.
Kyl: 1,3 kWh per dygn: 9,75 kr per dygn.
Frys: 1,5 kWh per dygn: 11,25 kr per dygn
Dammsugare, 20 minuter: 3,75 kr
Brödrost, 1000 watt: Rosta bröd i minut: 12,5 öre
Torka håret i 5 minuter: 1 krona.
Kaffebryggare som står på i 30 minuter: 3 kronor.
LED-TV, 42 Tum, titta på tv i tre timmar: 1,80 kronor
Lampa: 9W per timme= 7 öre
Värme: Ofta 80 procents av hushållets energiförbrukning, men varierar kraftigt beroende på boende.

Källa: Energimyndigheten, EON, Cornuccopia m fl. Uträkningen bygger på ett energipris på 7,50 kr per kWh, som är den senaste prognosen för januari.