God kaffemorgon!
Idag hyllar vi den svarta brygden som har fått en egen dag, kaffets dag.
Anna Nordström från Svenska Baristalandslaget bjuder på fem enkla tips på hur du maxar smaken.
Du sitter kanske med kopp kaffe och läser det här. Vi svenskar älskar den magiska drycken – här konsumerar vi 8,2 kg kaffe per år, och det motsvarar ungefär 3 koppar kaffe per dag.
Med det är vi i 6:a i världen där det totalt dricks ungefär 400 miljarder koppar kaffe varje år.
Men jämfört med finländarna – världsettan – är vi kaffeamatörer: I Finland går det åt 12 kg kaffe per person och år, vilket blir närmare 4 koppar kaffe per dag i genomsnitt.
Men visste du att kaffe även är en hälsoboost? I kaffe finns antioxidanter, ett ämne som får din kropp att hålla sig frisk. Antioxidanter har också fördelen att de får dig på bra humör. Studier visar även att kroppen har lättare att ta upp antioxidanter från kaffe än t ex grönsaker.
Kaffebönor innehåller ett flertal nyttiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att må bra.
Om du unnar du dig fem koppar om dagen har du redan fått i dig en stor del av ditt dagliga dos av vitamin B2. Utöver vitaminer är kaffe också rikt på magnesium, kalium och niacin.
Anna Nordström har varit en del av Svenska Baristalandslaget och vunnit medaljer på både SM och VM. Hon vet hur man maxar smaken på kaffets dag.
Fem enkla steg för att maxa smaken på ditt bryggkaffe:
1. Förvara mörkt och svalt
Malda kaffebönor är känsliga, och om påsen står öppen förstörs de fina aromerna snabbt. Ha därför kvar kaffet i originalförpackningen och förvara den i en tätslutande burk, gärna svalt.
2. Vårda din kaffebryggare
För att kaffet ska smaka riktigt gott är det viktigt att din bryggare mår bra. Håll den ren och avkalka med jämna mellanrum. Och kontrollera temperaturen. Vattnet ska vara mellan 92 och 96 grader för att alla smakämnen ska frigöras. Om du har en bryggare med för låg temperatur är det bättre att koka upp vatten och hälla direkt över kaffet i ett filter.
3. Dosera rätt
För att ditt kaffe ska smaka så gott som möjligt är det viktigt att du doserar rätt. 60 gram kaffe/liter vatten är ett bra riktmärke. Typ ett kaffemått eller en rågad matsked per kopp. Överdosera inte, eftersom det gör kaffet beskare. Vill du ha ett starkare kaffe så välj hellre en mörkare rostningsgrad.
4. Prova något nytt!
Många av oss är vanemänniskor och dricker oftast samma goda kaffe. Men då och då tycker jag att du ska våga prova något nytt. Brukar du dricka mellanrost så prova ett mörkrostat kaffe. Genom att testa olika rostningsgrader kommer du garanterat upptäcka nya härliga smaker.
5. Blunda och njut!
Använd alla dina sinnen när du dricker ditt kaffe. Dofta och smaka. Eller blunda nästa gång du har en varm, väldoftande kopp framför dig. Dröm dig bort till de färggranna Brasilianska kaffeoldingrana eller Andernas gröna bergssluttningar. Och njut.