Bankanställd: ”Kris för de med 10 milj i bolån på rörlig ränta”

Många kunder med stora bolån och hela lånet på rörlig ränta börjar få problem med sina räntebetalningar, enligt uppgifter till Hemnytt. 
– Så gott som dagligen blir vi kontaktade av kunder med bolån på 6-10 miljoner kronor som har allt på rörligt och som hamnat i kris, berättar en bankanställd för Hemnytt.

Senaste tiden har boräntorna stigit kraftigt och för den med rörliga bolån är ränterusningen kännbar. Den som har ett mindre bolån klarar sig relativt bra, men i storstadsområdena finns många hushåll som har bolån på 6-10 miljoner kronor eller mer. 

Det är inte ovanligt att ett hushåll som bor i en större villa i de mer attraktiva storstadsområdena kan ha ett bolån på 10 miljoner kronor. Belåningsgraden kan trots det höga lånet vara relativt låg, då fina villor i fashionabla områden ofta kostat 15 miljoner kronor eller mer. 

Under lång tid var det väldigt förmånligt att ha hela lånet på rörlig ränta. Med rabatter var det inte ovanligt att räntan låg på omkring en procent fram till slutet av 2021. Det innebär att ett lån på 10 miljoner kronor endast kostade 8333 kronor i månaden före ränteavdrag. Enligt Handelsbankens senaste statistik har fortfarande 49 procent av deras kunder rörliga bolån. 

Efter den senaste tidens ränterusning och höjningar av styrräntan ligger listprisräntan för ett rörligt bolån på 4,29 procent hos storbankerna. Snitträntan på rörligt är just nu cirka 2,50 procent hos många banker, men den stiger snabbt när tremånaderslånen villkorsändras.Den som har haft 0,50 procent i  rabatt kan hamna på 3,79 procent i rörlig tremånadersränta vid ändringen. 

Det innebär att ett bolån på 10 miljoner kronor kostar 31 583 kronor i månaden före ränteavdrag, eller 379 000 kronor räknat på hela året. Dessutom är endast 100 000 kronor av årsräntan avdragsgill till 30 procent, sedan sjunker avdraget till 21 procent. Nu berättar flera anställda inom bankvärlden för Hemnytt att allt fler kunder med stora rörliga bolån hör av sig och börjar få problem att betala räntan. 

– Det är många som har lånat över fem miljoner kronor, ofta uppemot 10 miljoner kronor och har hela beloppet på rörlig ränta och har fått en tredubblad kostnad. Det händer dagligen att det hör av sig hushåll som är i den situationen. De börjar få väldigt tufft att betala trots att de har höga inkomster, säger en bankanställd som vill vara anonym. 

För den som har hamnat i trångmål finns det flera saker som är möjliga att göra och som kan lätta på bördan. Men med ytterligare räntehöjningar väntande runt hörnet kan situationen bli ännu tuffare. 

Enligt en prognos från Nordea kommer den rörliga boräntan nästa år att ligga på fem procent. Det innebär att en bolån på 10 miljoner kronor med rörlig ränta kostar 500 000 kronor om året, eller 41 666 kronor i månaden före ränteavdrag.

– Vi kan hjälpa till och temporärt göra lånet amorteringsfritt. Ofta finns det tillgångar som kan realiseras och användas för att lösa delar av lånet. I vissa fall har vi också gått med på att ge större ränterabatter. Men det är synd om de som köpt dyrt i tron att räntan alltid ska vara låg, de sitter i en rävsax. När räntan höjs ytterligare kommer många passera smärtgränsen och tvingas sälja och byta till ett billigare boende, säger den bankanställde. 

De flesta har köpt med en belåningsgrad på långt under 85 procent, så förhoppningsvis går det fortfarande att sälja och kunna betala av lånen utan att ha en restskuld på bolånet kvar. Men om priserna fortsätter att falla kan många hamna i det läget att de har högre bolån än värdet på sin fastighet eller bostadsrätt. Det tar idag allt längre tid att sälja sitt boende och i augusti gick antalet sålda villor ner med 22 procent i Sverige.

Hemnytt har varit i kontakt med Handelsbanken som inte kan bekräfta uppgifterna i sin statistik, men de ser att fler kunder hör av sig i oroliga tider.

– Vi har ingen statistik som kan bekräfta de uppgifterna. Generellt är det vanligt att våra kunder hör av sig i oroliga tider för råd gällande bland annat boräntor, amortering och buffertsparande, säger Elin Fornbrandt, rådgivare på Handelsbankens bolåneinstitut.

Vad bör jag göra som låntagare om jag har stora bolån och svårt att klara räntorna?
– Vår rekommendation är att man ser över hushållets totala ekonomi och om man kan minska hushållets icke nödvändiga utgifter. Banken har vid beviljande av bolånet tagit höjd för att man ska klara av en ränta upp till 6 procent. Det är bra att räkna på hur räntekänslig man är, för att veta vad man har för smärtgräns. Ett sätt att minska sårbarheten är att dela upp lånet på flera löptider för att fördela riskerna. Behöver man hjälp ska man ta kontakt med sin rådgivare på banken för att hitta en bra och långsiktig lösning, säger Elin Fornbrandt.