Besöker maffiabossens övergivna hus: “Nästan allt finns kvar”

Maffiabossen John Gotti köpte det stora huset för att njuta av livet med sin familj.
Men Gotti dömdes till livstids fängelse för mord och hans dotter tvingades lämna hemmet efter en raid av amerikanska skattemyndigheter.
Titta in i det pampiga huset som har stått övergivet i sex år.

Han var en av USA:s mest notoriska maffiabossar, vars liv har skildrats i ett flertal filmer.  “Den mest kände gangstern efter Al Capone” är ett vanligt epitet.
John Gotti blev invigd i Gambinofamiljen 1976 och blev snabbt känd som en “energisk och effektiv soldat” inom familjen. Det visade sig dock att han inte var speciellt lojal mot sin chef, bossen Paul “Big Paul” Castellano. 

1985 låg Gotti bakom det omtalade mordet på Castellano och därefter kunde han ta över posten som boss i Gambino-familjen. Hans liv som högsta maffiaboss höll i sju år. 1992 åtalades Gotti för bl a mord och dömdes till livstids fängelse. 

Det tjusiga hem på Long Island utanför New York som han kostat på sig togs över av dottern Victoria Gotti och hennes tre söner. Här bodde Victoria i drygt 30 år och hon släppte t o m in ett filmteam som gjorde en dokusåpa, ”Familjen Gotti”. Serien lades ner efter några år. 

Huset är 650 kvadratmeter stort.

Victoria fortsatte leva ett maffialiv: hon gifte sig med Carmine Agnello, som under en stor del av deras äktenskap satt i fängelse för bl a utpressning och mordbrand. Hon och sönerna drev även en bilskrot, som misstänktes för skattefusk.

2006 gjorde federala åklagare och amerikanska skatteverket ett tillslag mot huset och verksamheten. Victoria Gotti och sönerna lämnade hemmet och samlade snabbt ihop bohaget. 

Bakom bokhyllan finns ett dolt rum.

Men många saker lämnades kvar: böcker, kläder köksutrustning, bilar – och ett kassaskåp. Nu har Youtube-profilen Kyle McGran tagit sig in i huset och filmat maffiahemmet. Han blir förvånad över hur välbehållet Gottis hem är – och hur många hemligheter som fortfarande finns gömda. 
– Bakom en vanlig bokhylla finns ett gömt rum, säger han. 

– Det syns att hemmet lämnades i all hast, för det känns som att familjen har låtit allt vara kvar, utom det mest nödvändiga.

Det stora poolhuset.

Men mest imponerad blir han över den stora trädgården med en lyxig pool och ett stort pool-hus: ”att kunna ha en sån här stor trädgård i New York visar hur mycket pengar familjen betalade”.

Husets boyta är totalt 650 kvadratmeter med fem sovrum, fem badrum, ett biorum och tre stora balkonger. 
I videon kan du även se det enorma vardagsrummet med en platsbyggd bokhylla som fyller en hel vägg. Och de flesta böcker finns kvar på hyllorna.

Böcker lämnades kvar – och mycket annat.

Dessutom finns ett stall och en basketplan på den stora tomten.
John Gotti avled i fängelset 2002 efter att ha drabbats av cancer. Det har gjort ett antal filmer om hans liv, t ex ”Gotti” från 2018 där John Travolta spelade huvudrollen som Gotti.

Gambino-familjen var en av New Yorks fem mäktigaste maffiafamiljer i årtionden. 
I åratal blev man maffiaboss genom att mörda sin föregångare. Carlo Gambino beordrade mordet på sin chef, Albert Anastasia, 1957. Och Anastasia hade blivit maffiaboss genom att låta mörda Vincent Mangano.

John Gotti.
Husets pampiga framsida.
En av de tre balkongerna.
Köket.
Hallen med pampig trappa och stora biblioteket syns i bakgrunden.