Energimyndigheten drar igång en kampanj som ska få Sverige att spara på el i krisen. Under parollen ”Varje Kilowatttimme räknas” ska vi förmås att sänka värmen och förbruka mindre el för att rädda elförsörjningen.
– I vinter ser vi också en ökad risk för frånkoppling av delar av elnätet. Allt vi gör nu minskar risken, säger Gustav Ebenå, avdelningschef vid Energimyndigheten.
Sverige och Europa befinner sig i en exceptionell situation med ett krig i Europa som lett till kris på elmarknaden och skenande priser. Nu startar Energimyndigheten en kampanj för att bidra till ändrade vanor och ökad kunskap för att minska elanvändningen. Det kan göra skillnad både nu och under en tuff vintersäsong.
– Vi har en elprissituation som är bekymmersam både i Sverige och Europa. I vinter ser vi också en ökad risk för frånkoppling av delar av elnätet. Allt vi gör nu minskar risken för att den typen av störningar sker längre fram i vinter, säger Gustav Ebenå, avdelningschef vid Energimyndigheten.
EU har dessutom stiftat en lag som gör att alla länder har en skyldighet att minska elanvändningen med minst fem procent under höglasttimmar. Det är då som gaseldad kraftproduktion har en betydande inverkan på elpriset. Medlemsländerna ska också sträva efter att minska den totala efterfrågan på el med minst 10 procent fram till och med den 31 mars 2023.
Energimyndigheten vill nu minska elanvändningen för att dämpa kostnader, minska risken för frånkopplat elnät och visa solidaritet med grannländer som är hårdare drabbade.
Vad kan jag då göra konkret?
– Vi behöver alla bidra till att minska vår elanvändning, och valen vi gör idag kan påverka hur situationen ser ut imorgon. Varje liten förändring gör stor skillnad i det stora hela, om vi hjälps åt. För nu räknas varje kilowattimme. Det spelar lika stor roll vad du gör hemma som vad du bidrar med på jobbet. Rekommendationerna är enkla, men effektiva.
Använd el vid rätt tid på dygnet
Välj att göra saker som att tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll är som lägst. Mitt på dagen, på natten och på helgen. Det är en av de enskilt viktigaste åtgärderna du kan bidra med för att avlasta elsystemet.
Sänk värmen inomhus
Speciellt om du har elvärme. Om du sänker värmen inne med en grad minskar din energianvändning för uppvärmning med ungefär fem procent. Kan du dessutom styra eluppvärmningen till mitt på dagen och på natten gör du en stor nytta för elsystemet.
Använd mindre varmvatten
Duscha kortare och fyll tvätt- och diskmaskinen. Genom att byta till effektiva kranar och duschmunstycken kan du minska din varmvattenanvändning upp till 40 procent.
Stäng av apparater och släck lamporna
Stäng av och släck när du lämnar rummet. Använd LED-lampor, de drar fyra till fem gånger mindre el än halogenlampor.
Täta ditt hus
Upp till en tredjedel av en villas värme läcker ut genom fönster och dörrar, som enkelt kan tätas till låg kostnad. Planerar du att renovera – passa på att exempelvis tilläggsisolera.
Tänk efter vad du använder el till
Undvik det som drar mycket el och som du kanske inte behöver, exempelvis elburen golvvärme, bastu och torktumlare. Om du måste ha golvvärmen på, se till att den är på samma temperatur som resten av huset för att undvika att den drar onödigt mycket el.
Rutinerad journalist som skriver om bostad och ekonomi. Nås på [email protected]