Konstgjorda paradis-öarna kostade 130 miljarder – stått öde i 13 år

De konstgjorda öarna kostade 130 miljarder kronor att skapa. Tanken var att miljonärer skulle bygga sina drömhus här och njuta av sol och hav.
Det blev ett dyrt fiasko. I princip alla öar står tomma sedan 13 år tillbaka. 

Världsöarna är ett av de märkligaste och mest extravaganta projekt som skapats i Dubai på senaste år. Och det säger inte lite, med tanke på alla skrytbyggen som vuxit upp i oljemetropolen i Förenade Arabemiraten. 
Världsöarna är en skärgård av små konstgjorda öar konstruerade i form av en världskarta. De består i princip av sand som muddrats från Dubais grunda kustvatten.
Och här finns förstås en ö som heter Sverige, format som vårt avlånga land.

Projektet var ursprungligen skapat av härskaren i Dubai, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, och konstruktionen utfördes av två holländska specialistföretag.
Det var samma företag skapade också de konstgjorda öarna Palm Jumeirah. 

Byggandet av de 300 världsöarna startade 2003 och kostade 130 miljarder kronor. 
Tanken var att investeringen snabbt skulle löna sig när rika soldyrkare lockades att köpa ett hus på någon av öarna.
Priserna på öarna varierade, mellan 50 miljoner och 500 miljoner kronor. Att dessutom bygga ett hus på sin ö skulle innebära en extrakostnad på många miljoner.

2007 kom finanskrisen och projektet tvärstannade. Plötsligt låg 300 öde öar och skrotade ute i Dubaibukten. 
20 år senare har i princip inget hänt. På någon ö finns en restaurang där besökare kan stanna under en dagsutflykt. Och en ö har några obebodda hus som ingen verkar vilja köpa. 

Det har kommit larmrapporter om att öarna håller på att erodera och sjunka ner i havet, och det gör såklart presumtiva bostadsköpare ännu mer skeptiska.
Ett foto från den internationella rymdstationen visar att havsnivån stigit och att öarna långsamt håller på att försvinna.

Youtube-kanalen ”Yes Theory” med filmaren Thomas Brag (som är svensk) ville utforska det katastrofala projektet och bestämde sig för att tillbringa en dag på världsöarna.
– Jag fick inte så mycket svar om hur framtiden ser ut för öarna, men jag blev erbjuden att som den förste någonsin att övernatta på en ö, berättar Thomas Brag.

– De få husen som står klara går att hyra, det är som att bo på hotell. Men det märks att ingen bott här för allt luktar nytt.
Thomas Brag valde att stanna i ett av lyxhusen – och i klippet kan du se hur han tillbringade en natt ensam på ögruppen.
Om du besöker Dubai kan du boka dagsutflykter till öarna och äta på någon av restaurangerna.

Världsöarna utanför Dubai – hittar du ön Sverige?
Några hus som byggts, men som saknar köpare.
Öarna håller långsamt på att sjunka.
Ensam på en hel ögrupp. Långt där borta skymtar Dubai.