Energiforskaren: Så lönsamt är solceller

Allt fler svenskar investerar i solceller och hoppas att snabbt gå plus på affären.
Men nu varnar energiforskaren Nelson Sommerfeldt på KTH för glädjekalkyler.
– I dagsläget borde den den genomsnittliga produktionen för ett solcellssystem i Sverige innebära en återbetalningstid på 16 år, säger han.

Återbetalningstid är ett ord som nämns allt oftare när man pratar solceller. Det syftar på hur många års användning av solcellerna som väger upp för den initiala kostnaden som du betalade för installationen.

En återbetalningstid hänger på flera olika faktorer: hur stor anläggningen är, hur elpriserna ser ut, hur mycket man producerar, om man säljer sin överskottsel och om man väljer att utnyttja ROT-avdraget eller något annat stöd för att sänka den initiala investeringskostnaden. 
Men den största osäkra faktorn är hur höga elpriserna kommer att vara i framtiden.

Energiforskaren Nelson Sommerfeldt på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, är skeptisk till en del siffror från solcellsleverantörer, som att det skulle vara normalfallet att en solcellsanläggning har en återbetalningstid på 7–10 år.
– Det är ett ”bästa scenario”, menar han. Den som redan installerat en anläggning har senaste året tjänat dubbelt så mycket som normalt på grund av energipriserna. Men hur framtiden ser ut är mer osäker. Med lägre elpriser sjunker också lönsamheten.

Ingen vet hur länge de höga elpriserna kommer att bestå, men forskarna utgår från att vi kommer tillbaka till det normala om fem år.
Forskarnas kalkyler visar att solceller på en villa med tak i söderläge och utan skuggning bör ha en återbetalningstid på 13 år. 

– Den genomsnittliga produktionen för ett solcellssystem i Sverige borde innebära en återbetalningstid på 16 år, säger Nelson Sommerfeldt. 
– Före energikrisen var återbetalningstiderna cirka två år längre.

Långa väntetider på att få sin solcellsanläggning.

Idag är efterfrågan på solenergisystem extremt stor och väntetiden kan vara upp till tolv månader innan installationen är klar. 
Vattenfall, Fortum och Bixia har meddelat att de inte tar emot nya beställningar på solcellsinstallationer tills de har hunnit beta av redan bokade jobb, har Sveriges Radios Ekot rapporterat.
Tiotusentals solpaneler står oanvända i lager över hela Europa eftersom det finns inte tillräckligt med personal för att installera dem, uppger Bloomberg. 

Läs mer här:

Sverige kan tvingas stänga av elen i vinter

Så vill staten få oss att spara el i vinter

Rusning efter solceller

Paniktipsen: Så kan du spara över 20 000 kr på el i vinter