Antikrundan-experten Magnus Bexhed har beslutat sig för att sälja sin anrika falkjaktsvilla från 1726.
”Denna idylliska lilla gård från 1700-talet erbjuder en möjlighet att äga ett stycke svensk historia”, uppger Harald Ericsson, fastighetsmäklare vid Wrede mäklarbyrå.
De allra flesta känner nog igen Magnus Bexhed för hans medverkan i SVT som expert i Antikrundan. Men han har även kommit på fjärde plats i Sveriges Mästerkock och är VD samt delägare på Uppsala Auktionskammare medan hans fru Sofie Bexhed är försäljningschef på företaget.
I en intervju hos Lagerling Östermalm delar Magnus Bexhed med sig om sina köpvanor och avslöjar att han tycker om att investera i sitt hem.
– Nåt måste man ju göra med sina pengar! Det man tidigare lade på resor och annan lyxkonsumtion går nu i viss mån till konst och design, säger Magnus Bexhed, till mäklartidningen.
Det stora intresset för design och konst är något som även märks tydligt i 6-rumsvillan i Solna Kyrkby, som han har ägt sedan 2015. Fastigheten har fått genomgå varsamma renoveringar för att både behålla och framhäva dess karaktär och charm.
”Falkenerarbostället utgör idag ett modernt och praktiskt boende disponerat om 182 kvm i vacker interiör med fem kakelugnar från 1700-talet”, skriver mäklaren Harald Ericsson.
Falkenerarbostället, som bostaden kallas, uppfördes som en tjänstebostad åt falkenerarmästaren Christian Freundt 1726. Falkenering är en form av jakt som handlar om att träna och jaga med hjälp av rovfåglar; oftast falk, hök, örn eller uggla. Detta är en mångtusenårig tradition som har varit mycket populär hos kung och adel i många delar av världen.
Då den svenske 1700-talskungen Kung Fredrik I var inspirerad av falkjaktens konst valde han att grunda en kunglig falkenerarstat i Sverige, med Falkerenarbostället under Karlbergs slott.
”Falkenerarbostället i Solna kyrkby var under närmare 150 år de kungliga falkenerarmästarnas tjänstebostad”, förklarar mäklaren.
Den sista kungliga falkenerarmästaren som bodde i bostaden, Carl Harold Konstantin von Ham, avled 1867. 30 år senare, 1897, förvärvade Solna församling den ståtliga fastigheten. Under åren 1937-1967 huserade Solna hembygdsmuseum i Falkenerarbostället. Sedan hyrdes det ut som bostad för att sedan säljas till privat ägo 1997.
Själva villan är fördelad på 163 kvadratmeter över två våningsplan med sex rum och kök. I nästan varje vrå i bostaden kan man finna en kakelugn med anor från 1700-talet. Enligt mäklaren är samtliga fem kakelugnar välfungerande och i gott skick.
På entréplan finns det ett kök, en matsal med plats för upp till 12 personer, ett gästrum eller tv-rum, ett bibliotek samt toalett. På övre plan finns två sovrum, två klädkammare, ett badrum med badkar och dusch samt separat förråd. Det finns också ett källarvalv under husets mittdel. Här finns en bergvärmepump och används som ett förråd.
”Källaren kan med fördel inredas som en vinkällare”, uppger mäklaren.
Utöver det finns också en vind, varav halva är isolerad då en tidigare ägare har nyttjat detta som boende. I dagsläget används denna del endast som varmförråd. I den andra delen av vinden, som också är delvis isolerad, fungerar också som ett förråd.
Tomten består av en generös och välskött trädgård på 2 716 kvadratmeter. Här finns stora gräspartier, flera vackra uteplatser och odlingslådor. Stora träd som gråpäron, kastanj, olika äppelsorter och vinbär pryder trädgården. Det finns också nyare trädplanteringar i form av plommon, ornäsbjörk, bigarrå och lindar. De ståtliga träden och buskarna som är inramade av blomstrande hägg och syrén agerar också som insynsskydd. Det finns också en uteplats som omges av vackra växter som bland annat klättrande honungsros och klematis. I trädgården finns ett mindre hönshus med utegård.
”Stora gräspartier för lek och generöst med utrymme för socialt umgänge samt flera trivsamma uteplatser på olika sidor av huset”, skriver mäklaren om trädgårstomten.
Utanför tomtens staket finns 14 uthyrningsbara parkeringsplatser som tillhör fastigheten. En extra inkomst som kan vid uthyrning av alla platser kan ge 8 050 kronor i månaden. Bostaden ligger beläget i centrala Solna kyrkby med gångavstånd till Karolinska sjukhuset, Vasastan och Hagaparken. Det finns också goda kommunikationer via Stureplan som ligger tio minuter bort. Runt hörnet finns också Solna kyrka med anor från 1 100-talet. För 19,8 miljoner eller bud kan den intressanta fastigheten bli din. Du hittar annonsen med fler bilder här.