En intervju med Northvolts vd Peter Carlsson får folk att spekulera om hans framtid på vd-posten. I samma veva som han kallar Northvolt sin “baby”, säger han att han måste hitta ett sätt att inte låta hela livet kretsa kring företaget.
Peter Carlsson har kritiserats för sin mediafrånvaro under den stora Northvoltkrisen, något han lovade att ändra på. Sagt och gjort har han ställt upp på att bli intervjuad av SvD, där han tittar tillbaka på resan från att ha hyllats som “Gröna Jesus” till den stundande jättekrisen.
LÄS MER: Hel stadsdel rivs efter Northvolts kris – allt ska bort
Ett uttalande i intervjun kan tolkas som att vd:n kan vara på väg att lämna ledarrollen. Carlsson säger “Northvolt är ju min baby”, samtidigt som han inte längre vill att hela livet kretsar kring bolaget.
– Men jag tror också att den här perioden har fått mig att inse att jag måste hitta ett sätt där inte hela livet, tjugofyra timmar om dygnet, är Northvolt, säger han.
Northvolt är i enormt behov av mer kapital. Kassan töms i raketfart och det pågår en intensiv jakt på mer pengar, allt för att hålla bolaget över vattenytan. Vissa skulle välkomna om Peter Carlsson lämnar bolaget, som allt mer börjar likna ett sjunkande skepp. Nu har tidigare talat med Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi, som säger att det bara finns en sak som kan rädda Northvolt.
– Att någon som vet hur man gör när man tillverkar batterier kan ta över verksamheten och börja om från början. Men då drabbas de som tar över av att det är överproduktion av batterier och att det därför inte finns efterfrågan. Det gör att det blir svårt att hitta någon som vill ta över, sa han till Nu.
Northvolttoppen tror att den värsta stormen är över för bolaget. Den haltande batteritillverkaren är ute ur det Carlsson kallar “produktionshelvetet”, alltså de enorma svårigheterna att så snurr på batteriproduktionen. Personer med insyn i bolaget som SvD talat med delar inte den uppfattningen. Många är kritiska till att ledningen inte genomfört de krisåtgärder redan förra året när elbilsmarknadens efterfrågan på batterier minskade. De anser att ledningen är omgiven av ja-sägare.
– Allt ska hela tiden vara guld och gröna skogar, säger en anonym källa till tidningen.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.