Äts upp av järnbakterier – Titanic kollapsar

Efter att ha tillbringat 112 relativt ostörda år i mörka, kalla Nordatlanten, håller nu Titanic på att förfalla. Båten är täckt av en levande filt av bakterier, marina svampar och organismer – som livnär sig på själva vraket.
– Den ikoniska siluetten av vraket kommer gradvis att förändras år för år, och inte till dess fördel, säger marinarkeologen Gerhard Seiffert till BBC.

Den 15 april 1912 sjönk RMS Titanic till havets botten efter att ha kolliderat med ett isberg. Vraket ligger idag på cirka 3,5 kilometers djup och effekterna av den extrema miljön den vilar i börjar nu visa sig allt tydligare, uppger BBC.

Det höga trycket, vattenströmmar på havsbotten och järnätande bakterier får strukturen att kollapsa. Bilder från en nyligen genomförd expedition till vraket indikerade exempelvis denna förfallning där ett ikoniskt räcke fallit ner till botten efter att ha varit fast endast två år tidigare.

– Det är bara ytterligare en påminnelse om den försämring som sker varje dag. Folk frågar hela tiden: “Hur länge kommer Titanic att vara där?”, det vet vi inte men vi tittar på det i realtid, säger insamlingschefen Tomasina Ray på RMS Titanic Inc, till BBC.

Precis som andra konstruktioner gjord av stål och järn så rostar Titanic. Men processen för det ser lite annorlunda ut i havet än på land på grund av havsmiljön runt omkring. Nedbrytningen orsakas mestadels av blandade bakterier som äter sig in i metallytorna genom att oxidera järnet i fartyget.

Forskare som besökt vraket har dessutom indikerat ett täcke av “rustiklar” på utsidan – istappliknande formationer som är bildad av oxiderad metall. I dessa formationer lever en samling av samverkande och konkurrerande mikroorganismer, och efter att forskare brutit av en av dessa rustiklar kunde de hitta en helt ny bakterieart 1991 – Halomonas Titanicae, som bär på gener som kan bryta ner järn.

Utöver järnätande bakterier så finns det även andra faktorer som kan påskynda nedbrytningen av vraket. Skeppets tyngd spelar en stor roll för dess undergång. När drygt 50 000 ton stål lägger sig på havsbotten så skapar det vridkraft som i sin tur drar isär fartyget. Starka undervattensströmmar är ett annat exempel som kan skapa störningar i båtens konstruktioner och gör att det går sönder när det försvagas. Upp emot 0,13 till 0,2 ton järn förlorar Titanic varje dag.

Enligt forskare innebär detta att uppskattningsvis så kommer järnet i fartygets fören att lösas upp totalt om 280-420 år. Det som blir kvar av världens mest kända skepp kommer att vara en järnoxidfläck på havets botten och ett återkommande minnesmärke över mänsklig felbarhet och hybris.
LÄS MER: