Chalmers söker investerare till nytt superbatteri

Chalmersforskare har tagit fram ett revolutionerande multifunktionellt batteri. Tekniken kan bland annat få elbilar att gå upp till 70 procent längre på en laddning.
– Tekniken finns, nu handlar det bara om att någon vill göra investeringen, säger Leif Asp, forskare på Chalmers.

Forskare på Chalmers har utvecklat ett innovativt batterikoncept som kan revolutionera elbil- och elflygmarknaden, rapporterar DI. Batteriet kan användas både som energilagring och samtidigt vara en del av fordonets konstruktion.

Batteriet är tillverkat av kolfiberkomposit, ett lätt men starkt material som fungerar som både elektrisk ledare och bärande struktur. Lättheten gör att man kan minska vikten på allt från bilar till flygplan, vilket i sin tur minskar energiförbrukningen.

Illustration: Chalmers tekniska högskola / Henrik Sandsjö

– Med strukturella batterier kan man i framtiden öka körsträckan med upp till 70 procent eftersom du minskar bilens vikt väsentligt. I början kan de vara ett komplement till traditionella batterier – men på sikt ersätta delar av dem, säger Chalmersforskaren Richa Chaudhary.

Forskningen har gjort stora framsteg sedan konceptet först presenterades 2018, med en ökning av batteriets energitäthet på 25 procent. Teknikens kan minska behovet av tunga batterier, eftersom den inte kräver några konfliktmetaller som kobolt eller mangan.

Forskningen har redan fått internationell uppmärksamhet, och genom det nystartade företaget Sinonus siktar forskarna nu på att kommersialisera tekniken.
– Både flyg- och fordonsindustrin har visat intresse för det här och följt vår forskning på nära håll. Tekniken finns, nu handlar det bara om att någon vill göra investeringen, säger Leif Asp, forskare på Chalmers.
Foto: Chalmers tekniska högskola / Henrik Sandsjö
LÄS MER: