Chocolate chip cookies är klassiska amerikanska kakor som är älskade av både stora och små över hela världen. Med farinsocker, smör och choklad får du kakor som är spröda i kanterna, härligt sega i mitten, och fyllda med chokladbitar som smälter i munnen.
Att baka chocolate chip cookies är ett måste för alla som älskar att baka, eller för den som bara vill ha en god kaka som passar till både en kopp kaffe eller ett kallt glas mjölk. Du kan variera chokladen efter vad du föredrar och prova dig fram med mörk, ljus eller vit choklad eller en mix av alla tre.
Om du vill spara kakorna längre kan du lägga dem i en lufttät burk eller frysa in kakorna. Chocolate chip cookies håller sig i ett par dagar i en lufttät burk och upp till i tre månader i frysen. Du kan också spara degen i kylen i upp till två veckor och baka av kakorna när du vill ha dem nybakade och varma.
Recept Chocolate chip cookies
Tid: 30 minuter.
Svårighetsgrad: 3 av 5.
Antal: ca 20 kakor.
Redskap: Bunke, visp, sked, plåt
Ingredienser:
- 275 g vetemjöl
- 125 g smör
- 90 g strösocker
- 90 g farinsocker
- 1 ägg
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 175 g choklad (valfri sort), hackad
Gör så här:
- Ta fram smöret i god tid så att det blir mjukt.
- Sätt ugnen på 200°C grader.
- Vispa strösocker, farinsocker tillsammans med ägg i en bunke tills det blir krämigt. Tillsätt salt, bakpulver och vaniljsocker och vispa lite till. Blanda väl men inte för länge.
- Tillsätt det mjuka smöret lite i taget tills det är jämnt fördelat i smeten.
- Hacka chokladen grovt och rör ner chokladen i smeten. Försök att få chokladen jämnt utspridd i smeten.
- Klicka ut smeten med hjälp av en sked på en plåt med bakplåtspapper. Lämna lite mellanrum mellan kakorna eftersom de flyter ut i ugnen. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 6-8 minuter eller tills de är gyllenbruna i kanterna men fortfarande mjuka i mitten.
- Låt kakorna svalna något på plåten innan du flyttar dem till ett galler.
- Njut av kakorna med tillsammans med en kopp kaffe eller ett glas iskall mjölk.
Tips:
Om du vill ha extra sega kakor kan du ta ut dem ur ugnen några minuter tidigare och låta dem svalna helt på plåten. Om du istället vill ha extra spröda kakor kan du grädda dem några minuter längre och låta dem svalna helt på ett galler.
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se