Dansk design: 10 mest ikoniska möblerna

Ägget, Svanen, Myran och Y-stolen. Det är några av möblerna har gjort Danmark till ett av världens främsta designländer. 
Men det finns så många fler danska design-succéer. 
Här listar vi de 10 mest ikoniska möblerna från vårt lilla grannland.

Det finns nog inget land som gett världen så många tidlösa, eleganta och funktionella möbler som Danmark. Och det är möbler som bara fortsätter att öka i värde. 
En Ägget-fåtölj kostade i snitt runt 44 000 kronor för drygt tio år sedan. Idag får man betala nästan 60 000 kronor (enligt sajten Prisjakts statistik).

Vi svenskar har i generationer lärt oss att älska de danska designmöblerna, med sina vackra och enkla linjer. I en undersökning nyligen uppgav var tredje svensk att de alltid eller ibland köper någon av designklassikerna.

Hälften i undersökningen tyckte att möblerna känns som ett tidlöst val och en fjärdedel tyckte att kvaliteten är bättre och att de därför väljer designklassiker. 
Femton procent av de tillfrågade sade också att de väljer en designklassiker eftersom möbeln håller längre och det därför känns som ett mer hållbart val ur miljösynpunkt.

Tänk om Kaare Klint hade fått vara med och uppleva alla hyllningar. 
Kaare Klint är den danska modernismens fader och det allra första stora namnet inom dansk design och arkitektur. 

Hans safaristol nådde marknaden redan 1933, många år innan folk fick upp ögonen för den gedigna danska designen som vi alla beundrar idag.
Genom sin formgivning och undervisning banade Kaare Klint väg för en hel generation internationellt framstående designers. 


Två av hans elever var självaste Poul Kjaerholm och Børge Mogensen, som skapade de ikoniska möblerna PK-22 respektive soffan Tremme. Nu har vi redan nämnt några danska möbler som fått evig världsstatus. Låt oss lista de kanske tio främsta danska möblerna någonsin.  Du kanske har en annan favorit? Tyck till i så fall – och maila oss på Hemnytt.com.

Dansk design: 10 mest ikoniska möblerna 

Ägget.

1. Ägget.

Designer: Arne Jacobsen (1902–1971)

Symbolen för dansk möbeldesign i hela världen.  Ägget må vara skrymmande i små vardagsrum, men den är makalöst bekväm att sitta i. 
Den eleganta och ståtliga fåtöljen designades för SAS Royal Hotel i Köpenhamn 1958. När Svanen visades upp blev den en sensation direkt: utrustad med en bas i aluminium med snurrfunktion som gör det möjligt att rotera 360 grader. En annan finess är att den har en mekanism som tillåter användaren att justera lutningen. 
Värdet på Ägget ökar för varje år. 

Skalstolen.

2. Skalstolen

Designer: Hans J. Wegner (1914–2007)

Wegner är kungen av stolar; det finns en rad av hans kreationer som aspirerar på en topplats. Vi väljer skalstolen (CH07 Shell Chair) som skapades för exakt 60 år sedan, men inte fick sitt genombrott förrän 35 år senare. Wegners formgivning var SÅ före sin tid att stolen fick vänta på rampljuset. 
I dag betraktas skalstolen som en av Hans J. Wegners mest ikoniska och banbrytande modeller. Tillverkningen idag står står Carl Hansen & Søn för. 

Safaristolen.

3. Safaristolen

Designer: Kaare Klint (1888–1954)

Tänk att Safaristolen designades redan 1933, långt före andra världskriget. Stolen levererades i platta paket och kallas därför ”världens första montera själv-möbel, långt innan Ingvar Kamprad gjorde stora Ikea-industri av det.
Klint fick inspirationen till Safaristolen från en bild i en bok, “Safari – A Saga of the African Blue”. På bilden sitter den amerikanska fotografen Marin Johnson och hustrun bekvämt lutade på varsin safaristol i en tältöppning på savannen.
1933 ritade Klint sin egen version av den lätta och portabla fåtöljen.

Myran.

4. Myran 

Designer: Arne Jacobsen (1902–1971)

Ännu en Arne Jacobsen-stol: ikonisk och trebent, ursprungligen utformad som en matsalsstol för läkemedelsföretaget Novo Nordisk 1952. 
Beställningen var en stol som var praktisk, stapelbar och lätt att flytta runt. Den blev även lätt att tillverka: “Förut tog det minst en dag att göra en stol, min kan tillverkas på 10 minuter”, sa Arne Jacobsen. 
Stolen blev förstås en designsuccé, inte minst när den senare fick fyra ben.
Varje auktionssajt visar stolt upp otaliga varianter av Myran i olika färger. Men grunden ska vara skiktlimmat trä och stålrörsben.
Fyra begagnade Myran-stolar kostar ca 6 000 kronor på en auktion.

PK-22

5. PK-22

Designer: Poul Kjærholm (1929–1980)

PK-22 från 1956 representerar allt som Poul Kjærholm står för: minimalistiska och tidlösa linjer som bara bli populärare med åren. Man kan lugnt säga att fåtöljen är en designikon, och inbringar höga priser på auktionssajter (även om PK-22 fortfarande tillverkas).
Fåtöljen blev genombrottet för Kjærholms internationella karriär: seger i Grand Prix vid världens främsta designmässa, Triennale i Milano. 
Rygg och sits är tillverkade i ett stycke, helklädseln kan vara läder, mocka och canvas i olika utföranden. Sätet vilar på ett tunt underrede av böjt, satinborstat fjäderstål. 

Mogensens Shaker Table 6286.

6. Shaker Table 

Designer: Børge Mogensen (1914–1972)

Børge Mogensen ville skapa enkla och funktionella möbler för dagligt bruk: Shaker Table formgavs 1958 och kan nästan beskrivas som matbordens moder.
Mogensen inspirerades av den amerikanska shakerstilen, men gav designen sin karaktär med starka och enkla linjer. 
The Shaker Table 6286 har en gedigen bordsskiva med två diskreta bordsben som skapar generöst med utrymme för både stolar och ben.  Materialet är massiv ek och man kan lätt göra plats för fler med iläggskivor. 

CH24 Y-stolen

7. Y-stolen CH24.

Designer: Hans J. Wegner (1914–2007)

Wegner kallas med rätta för ”Stolens mästare”. Av de totalt 500 olika stolar som han formgav under sin karriär betraktas många som mästerverk. 
Det största mästerverket? Många hävdar att det är skalstolen (se plats 2 på listan), men även Y-stolen är omåttligt populär och har varit i produktion oavbrutet sedan 1950.
Y-stolen (egentligen CH24) finns i en rad olika utföranden och är en lätt och liten stol trots sina armstöd. Välvda bakben och halvcirkelformad överdel – ihop med den eleganta Y-formade ryggen – ger stolen ett varmt och tidlöst utseende. Många vill faktiskt utse Y-stolen till världens vackraste.
Och ja, den är dessutom bekväm. 

Svanen.

8. Svanen.

Designer: Arne Jacobsen (1902–1971)

Det här är Arne Jacobsens tredje sittmöbel på topplistan. När han både designade Royal SAS Hotel i Köpenhamn och ritade hotellets möbler uppstod Svanen, som skulle vara som en loungemöbel. 
Inspirationen kommer förstås från den eleganta svanens profil när den tyst flyter på vattnet. 
Svanen var nyskapande 1958: fåtöljen består enbart av kurvor, helt utan raka linjer. Nu står Svanen i många hem, trots att en nyproducerad fåtölj kostar närmare 45 000 kronor. Materialet är formgjutet kallskum med en stjärnformad mattpolerad aluminiumbas som snurrar 360 grader.
Svanen finns även som 2-sitssoffa.

Vitra Panton stol.

9. Vitra Panton Stol

Designer: Verner Panton (1926–1998)

Den färgstarke personligheten Verner Panton blev världskänd med en färgstark stol. Han ville gå sin egen väg och skapa något annat än hans danska kolleger. 
Och han låg långt före sin samtid: även om Vitra designades 1960 kunde den inte serieproduceras förrän sju år senare. Då lyckades man formgjuta stolen i en enda bit.
Först 1999 kunde stolen produceras efter Pantons ursprungliga idé – av tuff plast som är genomfärgat och med en matt yta. 
Verner Panton har även skapat den väldigt populära lampan Flowerpot (inspirerad av flower power-rörlsen i slutet av 60-talet).

Tremme.

10. Tremme 

Designer: Børge Mogensen (1914–1972)

Ännu en funktionell sittmöbel i trä av Mogensen.  Tremme designades redan 1945, innan andra världskriget var slut, och kan beskrivas som en hybrid mellan soffa och dagbädd. En gavel kan fällas upp och ner med hjälp av snören. Rygg- och sidostöd har träspjälor, men det är stor variation på dynornas tyger. 
Priset för en Tremme-soffa på auktionssajter brukar ligga runt 10 000 kronor, och det gör Tremme till en folkhemsmöbel.

MEST LÄSTA

Senaste nytt