Därför är Lidls balkongkraftverk förbjudna i Sverige

Balkongkraftverk gör succé i Tyskland. Men de är fortfarande förbjudna i Sverige. Svaret på varför ligger i snåriga bestämmelser och föreskrifter, där Tyskland ligger i framkant medan vi halkar efter.
– Vi är bundna av de här tekniska reglerna, säger Mikael Carlson på Elsäkerhetsverket.

Vi svenskar ser ut att få vänta på de småskaliga solcellsanläggningarna som blivit otroligt populära i Tyskland och säljs bland annat på Lidl. Elsäkerhetsverket bedömer att riskerna är för stora när de kopplas in i vanliga eluttag, samtidigt som de nuvarande regelverken inte tillåter användningen.

– Det kan nog uppfattas som vi är tekniktröga, men så är det inte. Vi har regelverk som är utformat för att möjliggöra teknisk utveckling och vi kan i dag driva utveckling snabbare än förr, men det kanske fortfarande är lite trögt, säger Mikael Carlson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

Foto: Pixabay

Regelverken och de tekniska standarden för elsystemen är samma i hela Europa. Men i Tyskland har man tagit fram specifika krav som möjliggjort användandet. Balkongkraftverken måste anmälas till elnätsbolaget, precis som med en vanlig solcellsanläggning, och anslutningspunkten måste vara beröringsskyddade för att förhindra elchock.

Riskerna som Elsäkerhetsverket ser är bland annat att man kopplar in fler balkongkraftverk på samma nät, vilket gör att strömmen överstiger vad nätet är anpassat till. Men det är inte bara riskerna för överbelastning och elchock som utgör grunden för förbudet, en stor käpp i hjulet är fortfarande de tekniska standarder som är satta.
– Vi är bundna av de här tekniska reglerna. Man skulle kunna tänka sig att man gör liknande förändringar av standarden här i Sverige, men vi ser fortfarande risker att koppla in dem i vanliga eluttag, säger Mikael Carlson.

Tysk energikris påskyndar processer

Innan balkongkraftverken kan bli verklighet i Sverige krävs det alltså utredningar, säkerhetsåtgärder och byråkratiska processer. Det är en process som gått undan i Tyskland. Anledningen till tyskarnas framfart kan ligga i att energikrisen är betydligt mer påtaglig än i Sverige.
– Det kan bero på att man har en helt annan energisituation i Tyskland. De är väldigt pressade och är kanske därför villiga att gå längre, säger Mikael Carlson.
LÄS MER: