Bostadsbolaget MKB har försökt vräka två yrkeskriminella bröder i Malmö. Flera attacker mot huset har skapat stor oro bland grannar.
Men Svea hovrätt har nu förkunnat sin dom: bröderna får bo kvar. “Ingen i familjen kan lastas för vad som hänt” är en av motiveringarna.
Gängkriminellas rättigheter går före grannars trygghet. Det är konsekvensen av Svea hovrätts dom tidigare i veckan.
Det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö har försökt vräka två yrkeskriminella bröder som bott hemma hos sin familj i Limhamns sjöstad.
Bröderna har varit involverade i en våldsam konflikt mellan kriminella i staden och beväpnade män har sökt upp brödernas adress, beskjutit fasaden och placerat en termosbomb i trappuppgången.
MKB:s vd Marie Thelander Dellhag har ansett att hyresgästerna i området levt i en alldeles för otrygg miljö. I somras skrev hon på sociala medier:
”På flera håll är otryggheten redan ett stort hinder och den kriminella etableringen ett faktum. Därför är det i vissa fall nödvändigt att sätta ner foten och avhysa hyresgäster som innebär allvarliga hot och störningar mot sina grannar. Men det blir mer och mer tydligt för oss som fastighetsbolag att de juridiska möjligheterna inte alltid räcker till för att stävja utvecklingen. Därför behöver vi en utökad verktygslåda.”
MKB:s försök att vräka familjen med de två kriminella bröderna stoppades av hyresnämnden i december.
MKB överklagade och nu har domen i Svea hovrätt förkunnats: familjens hyreskontrakt är intakt och de kan bo kvar i lägenheten.
Domstolen menar att det inte har kommit fram något nytt i sak sedan hyresnämndens beslut. “Ingen i familjen kan lastas för vad som hänt” har varit en av motiveringarna i beslutet.
För att kunna vräka en hyresgäst kräver lagen att brotten utgör störningar i själva hyreshuset eller att lägenheten i sig har spelat en väsentlig roll i kriminell verksamhet. Men lagstiftningen utreds just nu och kan vara på väg att ändras, uppger tidningen Hem&Hyra.
Tidningen Hem&Hyra har gjort en undersökning bland Sverige bostadsbolag där det framgår att en majoriet vill använda hårdare regler med enklare uppsägningar om det blir möjligt i framtiden.