Experten om skinktest: ”Dålig batch undantag”

Många tror att det inte går att lita på tidningarnas skinktester för att skillnaden är stor mellan olika grisar, gårdar och skinkkok. Men det avfärdas av experterna på Svenskt Kött.
– Utseende kan variera men inte smaken, säger Karin Amedé, kommunikationschef på organisationen Svenskt Kött.

Karin Amedé förklarar att det är väldigt liten skillnad mellan olika satser av samma märke. En julskinka från exempelvis Svea Lantkött kommer smaka likadant oberoende på vilken du köper.
– När det kommer till gris är det väldigt liten skillnad, det allra mesta av köttet vi köper i butik kommer från djur av samma ras och ungefär samma ålder, säger Karin Amedé till NU.se.

Med andra ord så är det testerna om bästa julskinkan mer pålitliga än många tror. Att ett märke smakar sämre en dag och bättre en annan är alltså inget som riktigt förekommer.
– Utseende till exempel kan variera något men smaken hos en större charkproducent ska inte ha stora variationer, säger hon.

Andra produkter som vi också kan vara säkra på smakar likadant varje gång är färdigrätter. Mamma Scans köttbullar kommer smakar precis så som den alltid gör varje gång du köper den.
– Köper du en färdig produkt, till exempel färdiga köttbullar, är tillagning och recept så pass standardiserade att det inte blir någon variation, säger Karin Amedé.

Däremot kan det vara mer variation på annat kött.
– Produktionen varierar mer för nötkött och lammkött. Där har man olika storlek på gårdarna, olika marker runt gårdarna vilket exempelvis påverkar djurens foder mer. Ras, ålder och kön på djuren varierar också mer och det påverkar smaken. Där kan köttet variera mer än fläskkött vad gäller smak, förklarar hon.

En dålig sats är inte omöjligt, men väldigt sällsynt, förklarar Karin Amedé.
– Absolut kan det bli en dålig batch men det är i så fall ett undantag. Recepten för hur köttet tillagas är så pass förfinade och exakta att det inte ska bli variation från gång till gång, säger hon.

Skillnaden på skinkan är inte så stor som många tror. Foto: Scan

LÄS MER: