Efter chocken – nu blir det prisras på olivolja

En flaska olivolja för över 100 kronor. Det är vad standardpriset har varit under de senaste åren för det ‘flytande guldet’. Men efter häftigt regn i Medelhavsområdet kan det nu vändas.
– Priserna i butikerna kan falla så mycket som 40-50 procent det kommande året, säger olivoljeimportören Gary Lewis till The Telegraph.

Priset på olivolja har slått rekordhöga nivåer de senaste åren, främst på grund av klimatförändringar och dåliga skördar i stora olivoljeproducerande länder. Torka, extrem hetta och skadedjursangrepp har minskat olivskördarna betydligt, vilket har skapat en brist på olivolja globalt. Enligt vissa experter har olivoljepriserna nästan fördubblats på grund av dessa faktorer.

Men nu kan det vända. Häftigt regn i Spanien, Grekland och Turkiet har nu gett bra olivgrödor för första gången på flera år. Nu rapporterar dessutom producenterna att årets skördar är bättre och mer normala än tidigare år.

– I den sydspanska regionen Andalusien, där de flesta av landets olivbönder är verksamma, förväntas produktionen öka med 77 procent jämfört med fjolårets skörd, skriver journalisten Oliver Orskaug i en artikel i Finansavisen.

Fram till 2022 var priserna på olivolja relativt stabila, men när länderna kring medelhavet drabbades av torka och bränder, ledde det till en minskning av olivproduktionen samtidigt som efterfrågan ökade. Det ledde till kraftiga prishöjningar på världsmarknaden. Normalt sett brukar det finnas ett lager från föregående år, men den extremt torra perioden har nu varat i två år och resulterat i en kraftig minskning av produktionen.

– En annan faktor som bidrar till de snabbt stigande priserna på olivolja i livsmedelsbutiker är den svaga kronan, skriver Oliver Orskaug i Finansavisen.
Efter en intervju med The Telegraph berättar analytikern Kyle Holland att efter det regn som har fallit vid medelhavsområdet så kan nu andra olivproducerande nationer, såsom Grekland, Turkiet och Tunisien, också förväntar sig en ökning av oliver, precis som olivbönderna i Spanien.

I Grekland förväntas skördarna nästan dubbleras i år, och utsikterna för Turkiet ser ännu ljusare ut. Länderna kring medelhavet står för cirka 80 procent av den globala olivoljeproduktionen och när det nu blir en förbättrad skörd i Europa, så kommer det få betydande effekter på priserna världen över.

LÄS MER: