Om du är duktig på att förhandla kan du spara 1000-lappar på ditt bostadslån. Nu kräver SBAB:s chefsekonom Robert Boije att kunder ska behandlas lika och att räntorna ska bli rättvisa för alla.
– Det finns dessutom goda skäl att tro att en räntesättningsmodell som bygger på en förhandling särskilt missgynnar vissa grupper i samhället, skriver han på DN Debatt.
Olika bankkunder kan ha helt olika ränta på sina bolån i samma bank. Vilken ränta du ska få avgörs hur duktig du är på att förhandla, och hur gärna banken vill ha dig som kund.
Nu kräver SBAB:s chefsekonom Robert Boije att villkoren ska bli mer rättvisa.
– Det är inte rimligt att två helt likvärdiga kunder i samma bank ska ges olika ränta på sitt bolån. Samtidigt bidrar insättningsgarantins konstruktion till snedvridningar i bankernas finansiering av bolånen, vilket påverkar vilken ränta olika banker kan erbjuda, skriver han DN Debatt.
Enligt Robert Boije finns det forskning som visar att räntan faktiskt blir högre när den avgörs av förhandlingar och att konsumenterna totalt sett missgynnas.
– Det finns dessutom goda skäl att tro att en räntesättningsmodell som bygger på en förhandling särskilt missgynnar vissa grupper i samhället. Det kan till exempel handla om personer med utländsk bakgrund som inte talar flytande svenska, vissa äldre och personer med olika funktionsnedsättningar.
Robert Boije vill också ha mer rättvisa regler för ränteskillnadsersättning, och påpekar att det är orimligt att bankerna ger dig nollränta på sparkontot samtidigt som din boränta rusar i höjden.
– Om räntorna höjs på bolånen är det förstås rimligt att räntorna på inlåningen följer med uppåt.
Rutinerad journalist som skriver om bostad och ekonomi. Nås på [email protected]