Utveckligen av AI kommer att leda till att 80-90 procent av befolkningen på sikt inte har några arbetsuppgifter. Det menar en av årets ekonomipristagare till Alfred Nobels minne.
– Det är min största oro, säger stjärnekonomen Daren Acemoglu i en intervju med GP.
Daron Acemoglu, som arbetar vid amerikanska MIT och är en av författarna bakom boken ”Why nations fail”, skräder inte orden i intervjun. Han menar att AI:s utvecklingen kan leda till ett tvåklassamhälle, där en liten elit av ägare och chefer har all kontroll.
Acemoglu ser en risk för att många människor kommer att känna sig åsidosatta, vilket kan minska social mobilitet, särskilt i länder som USA.
– Om AI-utvecklingen fortsätter i samma riktning – att ersätta mänskliga jobb med maskiner – kommer vi oundvikligen skapa ett tvåklass-samhälle. Jag vet inte exakt hur många, men säkert 80-90 procent kommer inte ha några arbetsuppgifter att göra, medan 5-10 procent alltid kommer ha saker att göra, säger han i intervjun.
Trots att han anser att även svenska företag kommer vilja ersätta människor med maskiner, hyllar han den svenska modellen. Men han trycker på att det är fortsatt viktigt att det finns samförstånd mellan arbetare, företag och staten, som kan bidra till att hantera de utmaningar AI medför.
Bild ovan: © Nobel Prize Outreach. Photo: Anna Svanberg.
LÄS MER:
Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.