Nu.se har vid flera tillfällen skrivit om effekttariffer. Ellevio har bett om ett genmäle för att tydliggöra vad förändringen innebär:
Övergången till effektbaserade nättariffer sker för att myndigheten Energimarknadsinspektionen kräver det. Alla nätbolag ska ha infört det senast 1 januari 2027.
Ellevio tycker att det är en rimlig förändring av hur man betalt för kunders nätutnyttjande, särskilt med tanke på hur utvecklingen ser ut. Elanvändningen ökar dramatiskt i framtiden och elnäten måste användas mer effektivt. Med effektabonnemang undviker vi trängseln i näten och kunden får en mer rättvisande elnätsavgift.
Modellen går ut på att vi med prissignaler försöker förmå människor att sprida ut (OBS – inte nödvändigtvis minska) sin elanvändning över dygnet. Idag tenderar hushållen att köra mycket av sin elanvändning samtidigt, vilket orsakar höga effekttoppar. Det skapar redan idag påfrestningar på elsystemet.
Jämför med vattenförbrukning; föreställ dig att du under stora delar av dygnet knappt använder vatten alls. Men så kommer du hem från jobbet och skruvar på alla kranar samtidigt. Från noll till hundra. Det skapar en påfrestning på VVS-systemet som kan orsaka problem. Om man istället för att vrida på alla kranar på samma gång försöker duscha, tvätta bilen och vattna gräset vid olika tillfällen så minskar belastning avsevärt.
Det handlar alltså om att försöka göra det gynnsamt för husägarna att använda el mer jämt fördelat över dygnet. Kan du sprida ut (inte minska) din elanvändning till olika tider på dygnet så minskar dina egna effekttoppar, och det blir både billigare för dig och mindre belastning på elsystemet.
På kvälls- och nattetid, när elanvändningen i såväl hushåll som fabriker är låg, finns det mycket utrymme i näten. För att den som har möjlighet ska kunna förlägga en del av sin elanvändning till dessa tider har vi gjort det extra fördelaktigt att använda el då. Elbilsladdning är ett exempel på en stor elslukare som man lätt kan förlägga till natten. Laddar du på lägre effekt och på natten så minskar din effekttopp – billigare för dig, bättre för systemet.
Om du inte ändrar någonting i ditt beteende utan använder allt obetänkt och vid samma tillfällen, ja då kan dina effekttoppar bli högre och därmed mer kostsamma. På så sätt är den här förändringen också mer rättvis; de som planat ut sina toppar slipper subventionera dem som nyttjar elnäten mycket och orsakar höga effekttoppar.
Jesper Liveröd,
Presschef Ellevio
LÄS MER: