Tvätta inte och laga mat samtidigt med nya straffavgiften, råder elbolaget Ellevio. Då kan du få en chockräkning med nya effektavgiften på el.
– Jag tycker inte att det verkar vara en bra idé, säger Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund.
Av de stora svenska nätbolagen är Ellevio först ut med att lansera de nya effekttarifferna. Från 2027 gäller det för alla, men Ellevio inför det redan vid årsskiftet. Effektavgiften baseras på ett snitt av kundens tre högsta effekttoppar per månad och slår hårt mot de med elbil och villa.
För att undvika att rekorddyra elräkningar dimper ner i brevlådan råder Ellevio sina kunder att sprida ut elanvändningen över dygnet. I ett brev till sina kunder skriver nätbolaget att man inte borde tvätta och laga mat samtidigt – då riskerar man att skapa en effekttopp. Men att lyssna till en pipande diskmaskin på natten är kanske inte optimalt. Många kunder känner sig upprörda och straffade.
Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund, kritiserar beslutet.
– Forskning visar på att det inte kommer att bli någon effekt, folk får bara högre elräkningar, säger han till Carup.
De nya reglerna komplicerar livspusslet för många familjer. Att inte kunna laga mat och tvätta samtidigt är inte ett alternativ för många hushåll. När vi kommer hem hungriga från jobbet och behöver laga mat, tvätta och köra igång diskmaskinen. Notan blir dyr.
Bland de upprörda känslorna finns ett annat perspektiv. Klimatkrisen gör att vi vänder oss alltmer till el och elförbrukningen väntas de kommande 20 åren bli dubbelt så stor som den är idag. Det sätter enorm press på elnätet och för att undvika att vi behöver göra omfattande och dyr utbyggnad av elnätet behöver vi tänka på hur vi använder elen. Vi alla behöver hjälpas åt för att inte pressa infrastrukturen så att elen räcker till alla.
Jesper Liveröd är presschef på Ellevio. Han beskriver hur det nya systemet kan göra oss mer benägna att sprida ut elanvädningen över dygnet när det ger avtryck på räkningen.
– Det ger incitament att sprida ut användningen till nattetid om man kan. Sedan har vi infört en extra morot som är att elen kostar hälften så mycket på natten, säger Jesper Liveröd till Nu.
Effekttopparna, alltså då vi alla använder som mest el, måste minska för att elnätet ska orka med.
– Antingen måste vi bygga ut elnätet och det är väldigt dyrt. Eller så blir vi lite mer effektiva i vår förbrukning. Vi måste få ner topparna, säger Jesper Liveröd.
Sprider vi ut vår användning gynnar det oss och samhället i stort.
– Det har en individuell effekt men också en samhällelig påverkan. Kan du få ner dina toppar drar det ner kostnaden för dig, men det betyder också mindre belastning för samhällets strukturer, säger Liveröd.
Han beskriver metoden som mer rättvis för de som använder mindre el.
– Det är ett mer rättvist sätt att ta betalt för elanvändning. Tidigare har priset baserats på hur mycket du förbrukat över en månads tid. De som använder väldigt lite el får betala samma som de som använder jättemycket el. De som använder lite får alltså subventionera de som inte gör det. Nu blir det tvärtom, förklarar Liveröd.
En dyrare elräkning gör ingen glad. Inte heller är det alltid möjligt att sprida ut sin elförbrukning över dygnet. När elanvändningen är som störst är det ofta då vi behöver den. Men samtidigt ser det ut att vara en oundviklig konsekvens av den gröna energiomställningen.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.