Införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkning leder till elprischock i Sverige, menar kritiker. Vinnare är Tyskland. Flera tunga aktörer vädjar nu till staten att dra i nödbromsen och sätta stopp för metoden.
– Vinnarna på metodbytet blir bland annat Tyskland, medan Sverige kommer importera högre elpriser, säger Jan Moström, vd för LKAB.
Flera svenska storbolag vill att regeringen stoppar Svenska kraftnäts införande av flödesbaserad kapacitetsberäkning, rapporterar DI. Metoden för att beräkna elkapacitet införs för att öka kapacitetsutnyttjandet, men kritikerna menar att det riskerar att få elpriserna att gå i taket och drabba både hushåll och företag.
– Vi anser att regeringen borde agera och stoppa införandet av den här nya metoden. Åtminstone tills en ordentlig analys gjorts och som säkrar att inte stora negativa effekter, med inte minst dyrare elpriser för de flesta svenska hushåll och företag, kan undvika, säger Jan Moström, vd för den statliga gruvkoncernen LKAB.
Jan Moström menar att andra länder kommer kunna dra nytta av den nya metoden, men inte Sverige.
– Vinnarna på metodbytet finns av allt att döma främst utanför Sverige, bland annat i Tyskland som nu kommer att kunna dra nytta av ökad export av billig svensk el, medan Sverige kommer att importera högre elpriser, säger han.
“Orimligt självskadebeteende”
Jan Moström är inte ensam i sin kritik. Samtidigt som kemiföretaget Borealis och energibolaget Fortum starkt motsätter sig förslaget och uppmanar regeringen att ingripa, visar beräkningar från SKGS att metodbytet kan kosta svenska elanvändare runt 12 miljarder kronor. Anders Fröberg, vd för Borealis Sverige, beskriver införandet som ett “orimligt självskadebeteende”.
De lägre elpriserna har länge varit en viktig framgångsfaktor för svenska företag. Jan Moström ser den tyska industrin som ett varnande exempel för hur en framtid med högre elpriser kan se ut.
– Om inte Svenska kraftnäts nya metod, som syftar till att jämna ut prisskillnaderna i Europa, stoppas, så riskerar Sverige att tappa den här konkurrensfördelen, vilket skulle vara oerhört allvarligt. Tysk industris stora problem just nu är ett varnande exempel på vad höga energipriser kan innebära, säger han.
Svenska kraftnät försvarar den nya metoden och menar att det kan leda till mer balanserade elpriser. Samtidigt framhäver de att ingen, varken Svenska kraftnät eller andra aktörer, kan säga exakt hur mycket priserna kan komma att förändras.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.