En hel kurort till salu: “Folk kommit hit i 320 år för att bli friska”

Hit har generation efter generation vallfärdat för att må bra och dricka det hälsobringande vattnet. 
Nu är hela Sätra Brunn till salu. 
För 67 miljoner kronor får man inte bara ett hundratal hus – man får en bit svensk kulturhistoria.

Säg Sätra Brunn och det finns garanterat någon i din närhet som känner till namnet, eller som kanske varit på besök. Utanför Sala finns kurorten som grundades för 320 år sedan och som är därmed en av Sveriges äldsta. 

På 1700-talet var det högsta mode att dricka brunn. Tusentals människor vallfärdade varje år till Sätra Brunn för att ”uppnå sunda vätskor”. Vattnet ansågs så nyttigt att gästerna ordinerades att dricka upp till åtta liter om dagen.

Idag kräver ingen att gästerna ska dricka så mycket, men traditionen hålls vid liv genom den ständigt porlande Trefaldighetskällan i Brunnshuset och genom att servera friskt källvatten i karaff och kanna. På 52 hektar finns stora parker med sina promenadstigar och imponerande träd, minnesstenar. Och så alla byggnader, så många som ett hundratal. Allt från badhus, villor, hotell, förskola, kyrka oh det berömda brunnshuset.

Sätra Brunn har växt kontinuerligt sedan 1700-talet och ingår som ett av ca 1600 riksintressen för kulturmiljövården och är därför märkt med Riksantikvarieämbetets symbol. Nu är hela anläggningen till salu. Det är alltså inte bara en gigantisk hälsoby som ska säljas, det är ett stycke svensk kulturhistoria.

Så det är ett stort ansvar som läggs på en ny ägare, för efter 320 år har Sätra Brunn blivit liktydigt med välmående och t o m evig ungdom. De senaste årens huvudsakliga verksamhet har varit konferenser och spavistelser, kryddat med bröllop, konserter och musikpubar, familjefiranden och andra festligheter. 

Hotellet i Sätra brunn. Bara en liten del av hela anläggningen.

Men här finns också utställningar och hantverksbutiker som hoppas på att få fortsätta med nya ägare. Före covidpandemin omsatte Sätra Brunn ca 30 miljoner kronor per år.  Nu hoppas många att en ny ägare kan öka omsättningen och ge nytt lyckligt liv till Sätra Brunn. 

Ordet spa kommer från orten med samma namn i Belgien. Dit började människor resa redan under antiken för att dricka ur de mineralhaltiga källorna och bada hälsobad.
På 1700 talet hade influenserna från Europa nått Sverige och badanläggningar som Sätra Brunn växte fram.
Här samlades sociteten och hovet, präster och fattiga, alla samlades för att umgås, dricka brunn och ta medicinska bad för att bota sjukdomar och stärka hälsan.

Societetshuset i Sätra brunn, en av de hundra byggnaderna på anläggningen.
Sätra brunn.
Sätra brunns kyrka.
Spaanläggningen.

MEST LÄSTA

Senaste nytt