När elräkningar och räntor är betalda har välbetalda stockholmare mindre kvar än de lägre avlönade norrbottningarna – men fattigast blir skåningarna.
Nya beräkningar från Stockholms Handelskammare kastar om gamla sanningar om vilken landsända som är rikast.
Norrbottningarnas förhållandevis låga elpriser och relativt låga huslån gör att de har mer pengar över varje månad jämfört med invånarna i de övriga länen.
I Stockholm är huslånen väsentligt högre och där drabbas man också av att bo i det dyrare elprisområde tre. Så trots att den genomsnittlige stockholmaren tjänar mycket mer än norrbottningen har man cirka 1 000 kronor mindre över varje månad.
Innan de skenande elprisökningarna och räntehöjningarna hade Stockholmsfamiljen cirka 7000 kronor mer över varje månad än familjen i Norrbotten.
Värst drabbas exempelfamiljerna i Skåne som får 10 000 mindre varje månad när elen, räntan, bensinen och maten är betald än vad de hade före de stora prisökningarna. Det beror på att man bor i det dyraste elprisområdet och att man relativt stora lån.
–Det stora förändringar på kort tid. Den genomsnittliga familjen kommer kunna betala räkningarna, men det finns många familjer som kommer att få det svårt under de dyraste vintermånaderna, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
– Det räcker med att ha hungriga tonårsbarn som stannar för länge i duschen, ett dåligt isolerat hus eller en lägre inkomst än snittet för att man ska få problem. Är man ensamstående i villa eller radhus kan man få det svettigt trots att man sänkt värmen så mycket man kan.
Beräkningarna gäller en genomsnittlig familj med två barn som köpt en genomsnittlig villa till genomsnittsbelåningen i sitt län.
De har en elförbrukning på 20 000 kWh som prissätts enligt sitt elprisområde samt konsumerar mat och drivmedel i nivå med en genomsnittlig familj.
–Rädslan för vinterräkningarna gör att hushållen sparar, och det gör att lågkonjunkturen kommer snabbare och riskerar att bli onödigt djup. De utlovade elprisstöden som alla politiska partier var överens om i valrörelsen måste komma på plats snabbt, säger Stefan Westerberg.
– Vi borde redan nu ha fått besked vad vi kan förvänta oss i omfattning och när utbetalningarna ska komma. Den avgående och tillträdande regeringen borde ha lämnat ett gemensamt besked för flera veckor sedan – så allvarlig är situationen.
Läs mer här:
Ny skräckprognos – boräntan upp till 4,6% efter rabatt redan i år