Stockholmsbörsen har hittills stigit med bara 4,4 procent – medan New York-börsen rusat efter Trumps seger. Men kanske kan det bli revansch i slutspurten. Experten tipsar om 5 aktier med potential till vändning.
– Frågan är om vi får det vanliga “tomterallyt”, säger Martin Björsell, aktiemarknadsanalytiker på Nordea, till NU.se.
Börsåret 2024 har inte sett samma uppgångar som fjolåret, men uppåt har det likväl fortsatt. Hemma i Sverige tog sig OMXS30, ett index över de trettio mest omsatta aktierna på Stockholmsbören, över nya rekordnivåer. Men hösten har varit en besvikelse för många och börsen är hittills i år bara upp 4,4 procent. Men kanske kan det bli revansch.
Covid-pandemin ledde till en lång period av osäkerhet, men när det värsta lagt sig så tog det fart igen. Räntor har sänkts världen över och med det har det blivit billigare att låna pengar. Många företag har vänt förluster till vinster och en del börser har slagit nya rekord både i USA och Europa. Och, det är något som kan hålla i sig året ut.

– Frågan är om vi får det vanliga ”tomterallyt” trots att börsen hade en relativt bra utveckling fram till nyligen. Främsta argumentet för en positiv avslutning på året skulle jag säga är det positiva sentimentet, med redan låga kassanivåer och stora aktieövervikter bland investerare, säger Björsell.
Låga kassanivåer och stora aktieövervikter, alltså. På ren svenska betyder det att många väljer att investera sina pengar istället för att hålla i dem. De pengarna har i sin tur främst letat sig till aktier.
USA är fortfarande världens ekonomiska supermakt och det som händer där kommer att påverka väldigt mycket, vare sig man vill det eller inte. När Donald Trump valdes till president för några veckor sedan reagerade marknaden överlag positivt.
Han hade redan innan valet lovat sänkta skatter och finanspolitisk expansion. Det skulle betyda högre vinster för många bolag, därav många större svenska industribolag som omsätter mycket i USA. Men framöver finns det många frågetecken och oroliga blickar kommer riktas åt väst under 2025. För bland lagförslagen som Trump och Republikanerna vill få igenom finns bland annat ökade tullar mot omvärlden. Risken finns att ett regelrätt handelskrig utbryter när Trump försöker plocka hem jobb till USA och slår mot Kina.
Då finns det även risk att inflationen tar fart igen.
– Risken kan vara att marknaden har prisat in lite för mycket räntesänkningar och att Fed (Federal Reserve, USA:s centralbank, reds. anm.) blir mer duvaktiga framöver, säger han.

Skulle Federal Reserve tvingas att välja att pausa sina räntesänkningar framöver, då lär marknaden i främst USA reagera negativt. För svensk del skulle tullar och handelskrig kunna innebära minskad export för vissa svenska företag, vilket kan slå mot ekonomin.
Men det behöver däremot inte betyda ökad inflation i Sverige. Det gör att vi kan få se Riksbanken följa sina bana över kommande räntesänkningar, vilket troligtvis får positiv effekt speciellt när det kommer till bygg- och fastighetssektorn.
I dagsläget finns det dock vissa tendenser som pekar på att vissa investerare börjat tveka på börsens kommande utveckling. En av dem är att guldpriset gått upp senaste tiden. Guld fungerar ofta som en “hedge”, en försäkring mot inflation. En annan är att kryptovalutor, med Bitcoin i förarsätet, gått upp kraftigt.
– Jag är absolut inte någon kryptoexpert, men jag får den känslan att krypto också blivit en tillflyktsort när saker och ting blir osäkra. Så det kan vara så att vissa investerare blivit försiktigare.
Fem aktier som Martin Björsell tror kan se en vändning framöver:
Arjo
– Efter en lite svagare kvartalsrapport senast fick aktien mycket stryk. Men jag tycker att reaktionen är överdriven. Mycket talar för att det mer var ett gupp på vägen än att man behöver ändra det positiva caset till dem.
Lindab
– Samma läge som Arjo.
Munters
– Om man tittar tillbaka har det inte gått jättedåligt, men har varit lite svag senaste tiden. De rider en hel del på hypen kring exponeringen mot Datacenter och blir ganska beroende av när ordrarna kommer in. Det har skapat ett intressant köpläge, främst om man ser långsiktigt.
Novo Nordisk
– Har många positiva år bakom sig och gick superstarkt fram till för någon månad sedan. Senaste veckorna har dock nyheterna kring Robert F. Jr. haft stor påverkan. Han har gjort klart att han inte är något stort fan av läkemedel som hjälper mot övervikt. Deras förvärv av Catalent kan bli klart innan årskiftet och sen väntar man på data för en sina produkter kring viktminskning. Om den är positiv kommer marknaden troligtvis reagera på samma sätt.
Nibe
– Har haft det tyngre under en längre tid. Mycket talar dock för att man har det värsta bakom sig och en gradvis återhämtning är på väg. Det kanske inte sker direkt, men en bit in på nästa år borde saker och ting börja se lite bättre ut.
LÄS MER:

Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.