En julfavorit i matvaruhandeln har blivit betydligt mycket dyrare de senaste åren, och trenden ser ut att fortsätta. Därför uppmanar nu Ulf Mazur, vd på Matpriskollen, att bunkra upp inför prischocken.
– Det är nog smart att bunkra nu, säger han till TV4.
De senaste årens kraftiga inflation har lett till märkbara prishöjningar i matvaruhandeln. Även om inflationstakten nu har avtagit något, fortsätter priset på vissa matvaror att stiga. En av dem är kakao, vars pris under måndagen nådde rekordhöga 11 768 dollar per ton.
– Priset på kakao har ökat dramatiskt det senaste året, och nu så är man orolig för att skördarna ska bli ännu sämre igen. Det är fortsatt en hög efterfrågan, folk vill fortfarande äta choklad. När efterfrågan är fortsatt stor och det blir brist, ökar priserna, säger Ulf Mazur i programmet “Efter fem” i TV4.
Den begränsade kakaoskörden förra året skapade ett historiskt stort underskott, och de globala lagren av kakao är nu de lägsta på över tre decennier. För att vända trenden behövs en ovanligt stor skörd i år.
– Det kommer vi att se framåt våren någonstans om det fortsätter vara på den här nivån, säger Mazur.
Mazur förklarar att chokladpriserna i butik ännu inte speglar den senaste prisökningen på kakao, då processen från råvara till färdig choklad tar tid. Det kan dröja upp till sex månader innan konsumenterna ser effekterna av de höjda råvarupriserna. Därför uppmanar nu Mazur chokladälskande konsumenter att bunkra inför eventuellt dyrare tider.
– Det är nog smart att bunkra nu, säger han.
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se