Experten varnar: Därför är många fritidshus dödsfällor

Äldre fritidshus kan ha oväntade elfel som först visar sig flera år efteråt. Nu varnar Mikael Hylander för vanliga fallgropar som kan leda till farliga olyckor och förödande konsekvenser.
– Elektriska felinstallationer ger sig inte alltid till känna på en gång, utan det är problem som kan komma efter lång tid, säger Mikael Hylander, produktionschef på elinstallationsföretaget Hager.

Det är inte säkert att sommarstugor som renoverades för 50 år sedan har jordade uttag. Och även om det finns, är det inte helt garanterat att de fortfarande fungerar.
– Även om många fritidshus har en charmig och nostalgisk känsla, kan risken för brand vara betydande och ibland svår att upptäcka, förklarar Mikael Hylander.

Enligt honom är bränder relaterade till el vanligt och i synnerhet när det kommer till äldre fritidshus. En trolig orsak kan vara att man inte prioriterar att kontrollera brandsäkerheten i sommarstugan i samma utsträckning som man gör i sin permanenta bostad.

Har man otur kan det inträffa farliga och onödiga olyckor genom el som man själv eller någon annan har dragit själv. Felkopplingar kan leda till gnistbildningar, kortslutningar eller en rejäl elchock i kroppen.

För att förebygga uppkomsten av olyckor är det bra att kontakta en elektriker med behörighet som inspekterar elsystemet grundligt. En noggrann genomgång av ledningar, elcentralen, vägguttag och strömställare kan förhindra allvarliga olyckor som till exempel brand. 

Den första åtgärden under elektrikerns kontroll är att undersöka om det finns en installerad jordfelsbrytare i huset. Risken är stor för att det inte finns någon sådan om stugan är äldre.
– Det är viktigt att se till att jordfelsbrytaren fungerar korrekt – den är nämligen en avgörande faktor för att ha ett tryggt och säkert hem, säger Mikael Hylander. 

Om man har otur kan blixten slå ned och tända eld på sommarstugan.

Jordfelsbrytaren ger en god indikation på hur de elektriska produkterna i bostaden fungerar. Elledningar har nämligen ett bäst-före-datum och måste kunna hantera dagens höga förbrukning av energi. Fastän elledningarna inte ger sken av att ha några fel kan de fortfarande vara farliga att använda. 

Vidare förklarar Mikael Hylander att det är viktigt att husägaren testar jordfelsbrytaren två gånger per år på egen hand.
– Skulle den inte lösas ut när du testar den måste den bytas ut mot en ny, förklarar han.

En annan prisvärd och förebyggande investering är att ha ett överspänningsskydd på fritidshuset. Då kan man skydda sommarstugan mot åska och överflödig elektricitet eller annan överspänning leds bort från husets elsystem.
– Det kan fort bli många kronor om datorer, tv-apparater och köksutrustning slås ut vid ett åskoväder, säger Mikael Hylander.

Så tryggar du ditt sommarhus – checklista

  • Kontrollera att det finns en fungerande jordfelsbrytare
  • För att säkerställa att jordfelsbrytaren fungerar som den ska bör du kontrollera den två gånger per år
  • En billig, men effektiv investering är att sätta ett överspänningsskydd på sommarstugan
  • Undersök och granska elinstallationen i huset, gärna med hjälp av en behörig elektriker