Är att jobba hemifrån verkligen så skönt som det verkar? En ny studie visar att den långvariga negativa stressen är högst bland hemmajobbarna. Därför kan det vara att sätta bra ramar för hemmakontoret.
–Inför semestern är det extra viktigt att göra ett tydligt avslut, säger Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If.
2024 arbetar ungefär 26 procent av Nordens befolkning hemifrån åtminstone 1 eller 2 dagar i veckan. En undersökning genomförd av försäkringsbolaget If visar att de flesta som har möjlighet att jobba hemifrån menar att det gett en positiv inverkan på deras hälsa. Samtidigt visar undersökningen att de som delvis arbetar hemifrån upplever mer negativ stress än de som aldrig jobbar hemifrån.
– Det är stressande om det finns oklara förväntningar, känslor av att tappa det sociala sammanhanget och svårigheter att stänga av jobbet, säger Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If.
Enligt arbetsmiljölagen så ansvarar arbetsgivaren för att skapa en hälsosam arbetsmiljö i form av att minimera olycksfall, ohälsa och att erbjuda anpassning vid behov. Men det finns flera saker som man kan göra själv för att minska stress och skapa en bra arbetsmiljö, vilket Kristina Ström Olsson menar är särskilt viktigt in för semestern.
– Nu inför sommarsemestern och inte minst vid ett hybridarbetsliv är det viktigt att göra ett tydligt avslut inför semestern. Om ledigheten inleds med ouppklarad långvarig stress riskerar den välbehövliga återhämtningen att gå förlorad. Här kan ett strukturerat och varmt samtal göra skillnaden, menar Ström Olsson.
Så skapar du själv bra ramar för hemmakontor
- Använd hemmakontor förnuftigt. Fundera ut vilka uppgifter som lämpar sig bäst för hemmakontor, gärna i dialog med din chef. Hemmakontor kan till exempel vara väl lämpat för koncentrationsarbete, men mindre lämpligt för grupprojekt.
- Tänk på att ha god ergonomi. För hälsan är det lika viktigt att ha ett bra skrivbord, ordentlig kontorsstol, extern skärm, mus och tangentbord på hemmakontoret som på jobbet. Om du har möjlighet att ha en fast arbetsplats hemma är det också enklare att skilja mellan arbete och fritid.
- Stäm av med dina kollegor. Planera in digitala möten med kollegor om du arbetar mycket hemifrån. Då kan du diskutera och få återkoppling som du annars får på kontoret. Informella möten, så som “digitala kaffepauser”, är värdefulla för social samvaro med kollegor.
- Sätt tydliga ramar för arbetsdagen. När är din arbetstid och hur tillgänglig ska du vara när du är på hemmakontor? Sätt ramar för hemmakontoret både med arbetsgivaren och kollegorna. Att lägga in en liten promenad före och efter jobbet kan vara ett bra sätt att skapa en “mental gräns” mellan arbetsdagen och fritiden.
- Skapa en bra arbetsplan. Skriv en lista med uppgifter för hemmakontorsdagarna. Då man rör sig mindre på hemmakontoret än kontoret så är det viktigt att avsätta tid för pauser, och gärna en promenad i frisk luft. Fysisk aktivitet skapar nämligen bättre kreativitet och produktivitet.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se