Just nu är det enorma prisskillnader på el i landets olika delar. Enligt energianalytikern Bengt Ekenstierna finns det två sätt att lösa problemet, men ingen politisk vilja.
– Intresset från politiskt håll, vilket också speglas ut i myndigheterna, är att man är helt ointresserad av att göra något, säger han till NU.se.
När spotpriset på el når sin topp ikväll mellan 17 och 18 kommer boende i mellersta Sverige betala 194 gånger mer än boende i landets norra delar. Över 5 kronor mot strax över 3 öre, som NU.se skrivit om här. Något som inte överraskar Bengt Ekenstierna det minsta.
– I somras när elpriserna var relativt låga nöjde sig politikerna och sade, “nu är problemet löst”. Men vi som är sakkunniga i detta sade: Nej, problemet är inte löst, mekanismerna är desamma. Nu ligger vi på 80-85 procent av maxbelastning och då kommer precis samma fenomen uppstå igen. Det är grundläggande om man förstår hur elsystemet fungerar, säger han.
Ekenstierna ser stora problem med modellen flödesbaserad kapacitetsräkning, eller “Flowbased”, som infördes i slutet av oktober. Men, grundproblemen är andra. För det första anser han att elområdesmodellen, som infördes i slutet av 2011 och delade in Sverige i fyra elområden, inte fungerar och borde tas bort.
– Modellen gör att kostnaderna inte hamnar hos Svenska kraftnät utan hos elkunderna i form av flaskhalsavgifter, i de bristområden som finns i södra och mellersta Sverige.
Dessutom vill han se en modell där man först avräknar volymerna för svensk marknad och sedan för exportmarknaden. Idag påverkas framför allt elområde 3 och 4 mycket av vad prisbilden i Tyskland är.
– Om vi exkluderar exporten skulle priset kanske bli 60 öre. Med exporten, där vi kanske till och med behöver importera från Baltikum för att kunna leverera till Tyskland, kan vi få priser på flera kronor istället.
Vad Ekenstierna ser som enkla åtgärder för att komma tillrätta med problemen, möts enligt honom av totalt ointresse från både politiskt håll och från berörda myndigheter.
– Ebba Busch diskuterar energifrågan ur ett makro- och långsiktigt perspektiv genom att prata om kärnkraft som vi behöver, men hon är inte det minsta intresserad av att diskutera en lösning av det problemet vi har här och nu. Det ger höga intäkter till statskassan, med flaskhalsavgifter och moms ovanpå det. Under de här tre åren har svenska folket betalat 50 miljarder i extra moms.
LÄS MER:
Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.