Experten: Räkna med att kronan får revansch

Trots besked om räntesänkningar och minskad inflation står den svenska kronan inför utmaningar. Men en vändning kan vara runt hörnet avslöjar en av Sveriges mest ansedda valutaanalytiker för NU.se.
– Kronan kläms mellan Riksbanken och Federal Reserve, säger Handelsbankens valutastrateg Tommy von Brömsen till NU.se. 

Den svenska kronan har varit svag en längre tid. I takt med att inflationen minskar och beskedet om räntesänkning från Riksbanken börjar det ekonomiska läget ljusna. Men den försvagade svenska kronan står fortfarande inför utmaningar.

Handelsbankens valutastrateg Tommy von Brömsen har förhoppningar om att kronan återhämtar sig inom kort. 
– Vi får hoppas att det blir revansch för den svenska kronan. Det räknar vi med i våra prognoser, säger han. 

Svenska Riksbankens räntesänkningar har däremot inte en positiv effekt på kronan, snarare tvärtom. 
– Riksbankens sänkningar skadar egentligen kronan, det försvagar den. Kronan kläms mellan två olika saker, dels sänker Riksbanken räntan vilket försvagar kronan, och dels så har amerikanska räntor hållits höga, vilket också försvagar kronan. Det förklarar varför kronan har varit så svag under inledningen av det här året, säger Tommy von Brömsen. 

Enligt Handelsbankens prognoser kommer den amerikanska centralbanken sänka räntorna i september. 
– När USA sänker sina räntor då kommer kronan stärkas. Vår prognos är att de kommer börja sänka i september och sedan kommer fler sänkningar framöver. 

Redan innan en sänkning görs kan det märkas på kronan. 
–  Marknaden är framåtblickande, kommer det positiva inflationsutfall från USA kan man börja räkna med att Fed sänker räntan i exempelvis september. Då kanske kronan kan hitta styrka redan i juli, säger Handelsbankens valutastrateg. 

Den som åker utomlands i sommar kan alltså känna av en stärkt krona. 
– Vår förhoppning är att kronan kommer stärkas under sommaren, men att det tar fart ytterligare när räntesänkningarna faktiskt sker i höst. Men det kanske inte blir någon jättestor skillnad från dagens nivå, kronan kommer ändå vara svag i ett historiskt perspektiv, säger Tommy von Brömsen. 

Inflation och höjda räntor försvagade kronan, men det finns andra bidragande faktorer.
– Riskaptiten på marknaden försvann och kronan är en mer riskfylld valuta, säger Tommy von Brömsen. 

Det är inte enbart besluten som tas på andra sidan Atlanten som kan stärka kronan. 
– Andra faktorer som kan stärka kronan på lång sikt är att vi har goda statsfinanser, en mer expansiv finanspolitik framöver i jämförelse med andra länder där de inte har samma utrymme att stimulera ekonomin, säger Tommy von Brömsen.