Här är den okända faktorn som bidrar till kronraset. Miljarder i pensionspengar strömmar till utländska investeringar. Men nästa år kan det bli revansch för kronan.
– Vi tror att det kan bli en modest stärkning av kronan nästa år, säger Amanda Sundström, ränte- och valutastrateg på SEB, till NU.se.
De senaste åren har varit besvärliga för den svenska kronan. Förra veckan kostade en dollar över elva svenska kronor, vilket vi på Nu.se skrev om då. Det är ett tapp på nästan 25% på bara fyra år. Covid-pandemin ledde till låg tillväxt i både Sverige och närområdet. Det förde med sig stor osäkerhet och en allmän ovilja på marknaden att ta risker.
– Vi är ett räntekänsligt land och sånt här tenderar att försvaga den svenska kronan, säger Amanda Sundström, ränte- och valutastrateg på SEB, till NU.se.
Gått svagt mot dollar och euro
Men faktum är att svenska kronan gått svagt mot både euron och dollarn under en längre period än så. Och en valuta påverkas på många olika sätt. En anledning är att Riksbanken under många år bedrev en så kallad expansiv finanspolitik.
De ville få upp inflationen genom att göra det billigare att låna pengar. Men om räntan går ner mer i Sverige än i omvärlden så finns risken att utländska investerare inte vill köpa svenska kronor och istället söker sig till valutor där de kan tjäna mer. Och ju färre som köper svenska kronan, desto mer tappar den i värde.
Pensionspengar orsakar kronras
En annan orsak till kronans svaga position är att det flödat ut mycket pengar från Sverige de senaste 15-20 åren. Många svenskar har sett chansen till att tjäna mer genom att spara i utlandet och genom vårt pensionssystem placeras också väldigt stora summor utanför Sverige.
Samtidigt har inte lika mycket flödat i andra riktningen. Det sätter press på kronan och gör prognoserna fortsatt osäkra.
– Det har inte riktigt funnits utrymme att hitta bra investeringsmöjligheter i Sverige för att kompensera för utflödet, säger hon.
Kronan mot dollar 2025 och 2026
På kortare sikt och för 2025 är det viktigt för kronan hur den amerikanska dollarn beter sig. Det i sin tur beror mycket på det politiska läget i USA. Sundström säger att deras prognos för 2025 är att en dollar kostar 10,75 svenska kronor. Året efter det kan kronan ha stärkts ytterligare, till 10,35. Men den senaste tidens händelser har försvårat prognosarbetet.
– Några av de viktigaste faktorerna har blivit betydligt mer osäkra. Med Trump som president och då Republikanerna har makten över båda kamrarna i kongressen, så kanske det kommer föras en politik som nödvändigtvis inte gynnar den svenska kronan, med exempelvis tullar. För att kronan ska orka förstärkas mer varaktigt krävs en svagare dollar och då behöver den amerikanska ekonomin kylas ner lite. Med Trump blir det snarare så att vi får skattesänkningar som eldar på tillväxten. Och det talar mot för en försvagad dollar, säger hon.
Riksbanken har i år sänkt styrräntan flera gånger och fler sänkningar förväntas nästa år. Med dem hoppas de få ordentlig fart på svensk ekonomi vilket skulle kunna hjälpa kronan. Men även här spelar det roll vad som händer utanför Sverige gränser. Om den amerikanska centralbanken samtidigt skulle pausa sina sänkningar och kronan försvagas ytterligare på grund av det, tror Sundström att Riksbanken tar det lite lugnare.
– Om vi tittar i närtid så tror jag det finns en smärtgräns för Riksbanken.
LÄS MER:
Har bland annat jobbat som journalist på nyhetsbyrån TT.