De flesta svenskar saknar beredskap för att skydda sina hem i oväder. Ett problem som blir allt vanligare i takt med klimatförändringarna.
– Vi lever nu med en ny typ av extremväder, som kräver att vi skyddar våra hus bättre, säger IFs försäkringsexpert Jenny Rudslätt.
Klimatförändringarna gör att extremväder blir allt vanligare i Sverige. Under 2023 rapporterades över 23 000 väderrelaterade skadeärenden, med en kostnad som hittills har uppgått till över 1,5 miljarder kronor, enligt Svensk Försäkrings statistik. En kostnad som bara växer för varje år desto större klimatförändringarna blir.
En sifo-undersökning, genomförd på uppdrag av IF, visar att det endast är tre av tio svenskar som vet vad de faktiskt ska göra när ett oväder närmar sig, och hur de ska förbereda sitt hus.
– Det här är mycket intressanta siffror, som visar att beredskapen bland husägare i Sverige är alldeles för låg, med tanke på de senaste årens allt mer extrema väder, säger Jenny Rudslätt i ett pressmeddelande.
Över hälften av svenska husägare oroar sig inte heller för att just deras bostäder ska drabbas av värderskador inom de närmaste 10 åren. Därmed finns det även en stor okunskap om hur man kan förbereda sig ifall storm eller kraftigt skyfall är på väg.
Undersökningen visar att hela 65 procent uppger att de i liten utsträckning har ens funderat över vilka skadeförebyggande åtgärder de skulle kunna vidta.
– Extremväder orsakat av klimatförändringarna är här för att stanna och det måste såväl samhället, det vill säga myndigheter och beslutsfattare, som husägare förbereda sig för, säger Jenny Rudslätt.
Jenny Rudslätt betonar dessutom att det finns mycket att göra på både samhällsnivå med klimatanpassning, men även kan privatpersoner själva göra förberedande åtgärder för att vara förberedda för exempelvis kraftigt skyfall. Hon menar att husägare exempelvis kan se till att taket är tätt, och dessutom att kontrollera att stuprör, dräneringsrör och brunnar är rensade.
LÄS MER:
Matilda Härviden studerar journalistik vid Södertörns Högskola.