En ovanlig metod för att tillaga julskinka har blivit en tradition i Tobias Sjölanders familj. Att koka skinka i mikrovågsugnen är enkelt, effektivt – och gott.
– När jag var liten så gjorde mamma alltid julskinkan i mikrovågsugnen, säger Tobias.
För många är ugn eller gryta de givna metoderna för att tillaga julskinkan. Men Tobias Sjölander bryter traditionen och väljer mikrovågsugnen – en metod han ärvt från sin mamma.
Enligt Tobias får man med mikrovågsugnen en skinka som är både saftig och smakrik.
– Fördelen är att det blir väldigt salt och saftigt, allt stannar kvar inne i skinkan, säger han till P4 Jämtland.
Hemma hos Tobias har metoden blivit en tradition som går hem hos både vuxna och barn. Redan innan jul har familjen hunnit äta tre skinkor tillagade i mikron. Tobias uppmuntrar skeptiker att ge metoden en chans.
– När jag var liten så gjorde mamma alltid julskinkan i mikrovågsugnen. Fördelen är väl att man slår in skinkan i bakplåtspapper och sen kör man den en halvtimme per kilo ungefär på full effekt, berättar han.
Om du letar efter ett snabbare och kanske lite annorlunda sätt att tillaga årets julskinka, kan Tobias metod vara värd att prova. Enligt honom är resultatet lika gott – om inte bättre – än med mer traditionella tillagningssätt.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.