Fick ärva billig vas – gick för 100 miljoner på auktion

En kinesisk vas värderades till 20000 kronor av auktionshusets expert. 
Men experten hade fel – vasen var en ovärderlig 300 år gammal kulturskatt. 
Priset på auktionen slutade på 100 miljoner kronor.

Det franska auktionshuset Osenat har hamnat i världens blickfång, men kanske inte på det sättet man önskar sig.  För en vecka sedan hade de en kinesisk vas i sin ägo och den skulle i princip slumpas ut som en dussinprodukt i slutet av auktionen. 

En rutinerad expert på antikviteter hade gjort värderingen till ca 20 000 kronor, eftersom han ansåg att vasen var en 1900-talskopia. ”En ganska vanlig vas” var expertens dom.
Han hade brutalt fel, visade det sig. När den s k ”Tianquiping-vasen” visades upp på webben började plötsligt potentiella köpare att flockas på auktionshuset och be om att få en närmare förhandstitt.

Med hjälp av förstoringsglas och starka lampor upptäckte asiatiska experter en liten stämpel av Qianlong, en gammal kinesisk kejsare och helig figur. Den här vasen var en ovärderlig kulturskatt och inte alls någon blomvas för 20 000 kronor.

Auktionen blev rena cirkusen: 300 personer startade ett budkrig och vasens värde höjdes snabbt till 5 000 gånger högre än utgångsbudet. Slutpriset: närmare 100 miljoner kronor.

– Det var så många som ville registrera sig på auktionen att vi var tvungna att stoppa alla, säger Jean-Pierre Osenat.
– Vi har fullt förtroende för marknaden. Om vår expert säger att vasen är värd 20 000 kronor men marknaden säger något annat så får vi förstås lita på det.

Den stackars experten har nu fått sparken. 
Men det finns en person som är desto lyckligare: säljaren av vasen. Det är en fransk kvinna som ärvde den blåvita porslinsvasen av sin mormor som bodde i Bretagne. 

I 70 år hade vasen stått i familjens vardagsrum – och fungerat som en ordinär blomvas. 
Efter att auktionshuset tagit sin försäljningsprovision är nu Bretagne-familjen mångmiljonärer.

Och världens medier har fått skriva om “den galna historien”.

Jean-Pierre Osenat under auktionen där vasen såldes för 100 miljoner.

MEST LÄSTA

Senaste nytt