Den globala krisen inom fordonsindustrin har nått Sverige. Nu tvingas Volvo Lastvagnar till nedskärningar.
– Det är tråkigt och ledsamt, framför allt för arbetskamraterna. Men det är en verklighet, säljer man inga lastbilar så går det inte att bygga dem, säger Ulf Albinsson, klubbordförande hos IF Metall.
Ute i världen har flera stora tillverkare inom fordonsindustrin redan aviserat stora nedskärningar. Nu verkar det ha kommit till Sverige. I Göteborg meddelar nu Volvo Lastvagnar att man drar ner på kostnaderna i fabriken i Tuve, uppger Carup.
– Orolig, vad är det för ett ord? Men det är tråkigt och ledsamt, framför allt för arbetskamraterna. Men det är en verklighet, säljer man inga lastbilar så går det inte att bygga dem. Man kan inte längre bygga för lager, det måste vara till försäljning, säger Ulf Albinsson, klubbordförande hos IF Metall.

Hos Volvo har man sett en minskad efterfrågan på lastbilar under hela året. Till slut var man tvungna att dra ner på produktionskostnaderna.
– Med den minskade efterfrågan vi ser kommer den endast att ske på dagtid, istället för som det är nu både på dag- och kvällsskiftet. Den här förändringen kommer att börja från vecka fem, säger Helena Lind.
På fabriken i Tuve är många oroliga. Allra helst de som inte är fast anställda. För dem väntar en osäker tid nu när företaget ska ställa om produktionen.
– Det här kommer bara att beröra konsulter och visstidsanställda, inte de som är fast anställda, säger Helena Lind.
Experten försöker lugna alla som är bekymrade. Lågkonjunkturer är en del av cykeln. Men det behöver inte bara betyda katastrof, krisen kan också ge möjlighet till något nytt.
– För Volvo kan det här också vara en möjlighet till förnyelse. Nu när man är nere på mindre volymer finns tillfälle att ställa om mot elektrifiering, men då gäller det att få med åkerier och andra aktörer, det har man tid med nu, säger Peter Bryntesson.
Han tror sig se ljuset i tunneln.
– Jag tror att det kan börja ljusna i slutet av nästa år, säger Peter Bryntesson.
Foto: Volvo lastvagnar
LÄS MER:

Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se